Eurozastupnici traže zabranu izvoza oružja Saudijskoj Arabiji

Eurozastupnici traže zabranu izvoza oružja Saudijskoj Arabiji
Foto: Hina/EPA

LJUDSKA prava trebaju biti ispred izvoza oružja Saudijskoj Arabiji, poručila je danas većina zastupnika u Europskom parlamentu u raspravi o ubojstvu novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu. 

>> U vozilu saudijskog konzulata pronađene stvari ubijenog novinara

>> Saudijski princ i kralj primili sina ubijenog novinara

"Tražimo istinu i pravdu i na manje od toga nećemo pristati", rekla je visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini u raspravi na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu i dodala da je potrebno provesti neovisnu istragu ubojstva saudijskog novinara.

"Ubojstvo Khashoggija bez sumnje je političko ubojstvo"

Zastupnici u Europskom parlamentu poručili su Mogherini da nije dovoljno samo provesti istragu i pronaći krivca nego treba i zabraniti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i staviti ljudska prava na prvo mjesto. No nisu optimistični po tome pitanju.

"Još jednom ćemo dopustiti da nam Saudijska Arabija opali šamar zbog božanstva zvanog novac", rekao je talijanski zastupnik Ignazio Corrao (EFDD). 

"Ubojstvo Khashoggija bez sumnje je političko ubojstvo. Novinar je najnovija žrtva saudijskog režima. Nešto se mora promijeniti u igri prijestolja između Saudijske Arabije i zapadnog svijeta", upozorila je španjolska zastupnica Elena Valenciano (S&D) i pritom napomenula da se Europska unija treba zajednički boriti protiv kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, ali i zaštititi Jemen. 

Saudijska Arabija je u Vijeću za ljudska prava UN-a

Talijanski zastupnik Fabio Massimo Castaldo (EFDD) podsjetio je da se Saudijska Arabija nalazi u Vijeću za ljudska prava UN-a, iako ista prava uporno krši.

Tijelo ubijenog novinara još nije pronađeno. Turski dužnosnici sumnjaju da je Khashoggi raskomadan, dok je prema najnovijoj verziji neimenovanog saudijskog dužnosnika truplo novinara umotano u tepih i predano drugim dužnosnicima da ga se riješe.

Istražitelji su tijekom pretrage vozila saudijskog konzulata u Istanbulu pronašli dva kovčega i stvari za koje vjeruju da pripadaju ubijenom saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju, objavio je danas CNN Turk.

Khashoggi je 2. listopada ušao u saudijski konzulat u Istanbulu tražeći dokumentaciju za vjenčanje i nikada nije izašao. Rijad je subotu potvrdio njegovo ubojstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara