Evo koja je zemlja ove godine uhitila najviše novinara

Evo koja je zemlja ove godine uhitila najviše novinara
Ilustracija: EPA

KINA je ove godine uhitila najmanje 48 novinara, više nego ijedna druga zemlja, zamijenivši Tursku na prvom mjestu tog popisa kao najsurovija zemlja prema toj profesiji, objavio je danas Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

Najmanje 250 novinara uhićeno je diljem svijeta ove godine, kaže se u izvješću koje odbor objavljuje svake godine. Prošle godine ukupno ih je uhićeno 255, dodaje izvješće.

U Kini se broj povećao u odnosu na prošlu godinu za jedan. Izvješće zamjećuje da "broj postojano raste otkako je predsjednik Xi Jinping učvrstio političku kontrolu nad zemljom i pokrenuo žešću kontrolu nad medijima".

U izvješću se posebno ističe provincija Xinjiang u kojoj je milijun članova muslimanskih etničkih skupina internirano u logore, što je dovelo do uhićenja desetaka novinara, među kojima i nekih koji su već bili u zatvoru za novinarski rad ranijih godina.

"Možete biti sretni što radite u Pekingu"

Upitana o tom izvješću na redovitoj novinskoj konferenciji u Pekingu, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying rekla je da CPJ nema nikakav kredibilitet.

"Možete biti sretni što radite u Pekingu, a ne u Washingtonu", poručila je novinarima.

Turska je ove godine uhitila 47 novinara, manje nego prošle godine kad ih je bilo 68. Saudijska Arabija i Egipat po 26, Eritreja 16, Vijetnam 12 i Iran jedanaest, dodaje izvješće.

U njemu se naglašava da su autoritarizam, nestabilnost i prosvjedi ove godine doveli do povećanja broja uhićenih novinara na Bliskom istoku.

Najviše novinara uhićeno je zbog praćenja politike, ljudskih prava i korupcije

Oko 8 posto zatvorenih novinara bile su žene, što je pad u odnosu na 2018. kad ih je bilo 13 posto.

Novinari su najčešće završavali u zatvoru zbog praćenja politike, ljudskih prava i korupcije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara