Evo koji grad će biti novo europsko sjedište nakon Brexita

Evo koji grad će biti novo europsko sjedište nakon Brexita
Foto: 123rf

AGENCIJA za kreditne rejtinge Moody's izabrala je Stockholm za novo europsko sjedište u kontekstu regulatornog pritiska na sektor da osigura dovoljno zaposlenih u Europskoj uniji nakon Brexita.

Moody's je do sada većinu europskih poslova obavljao iz Londona, ali Velika Britanija u ožujku sljedeće godine izlazi iz Europske unije.

''Registracija naše agencije za kreditne rejtinge u Švedskoj odražava stratešku važnost nordijske regije za Moody's'', objavila je u ponedjeljak glasnogovornica agencije.

Poboljšanje usluge i potpora tržištima

''Time ćemo poboljšati našu uslugu i potporu tržištima duga diljem EU-a'', dodala je.

Prema europskim propisima, kreditni rejting za klijente u Europskoj uniji mogu izdati samo agencije registrirane pri Europskoj agenciji za vrijednosne papire i tržišta (ESMA).

Iz ESMA-e su priopćili da su ''registrirali'' Moody'sovu podružnicu u Stockholmu, što znači da će postati podružnica agencije.

''Moody's Investors Service (Nordics) AB ima sjedište u Švedskoj i namjerava izdavati rejtinge za države i državna tijela, strukturirane financijske proizvode i za kompanije", navodi se u priopćenju europskog regulatora.

Podaci ESMA-e pokazuju da Moody'sov udio u tržištu EU-a iznosi 31 posto, dok S&P drži 46 posto.

Europski regulator zatražio je prošle godine od agencija za rejtinge da prije Brexita pravovremeno presele značajan broj zaposlenih iz glavnog europskog ureda u Londonu u druge dijelove EU-a.

S&P je najavio da će sjedište premjestiti u Dublin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara