Evo što srpski mediji pišu o Milanovićevoj inauguraciji

Evo što srpski mediji pišu o Milanovićevoj inauguraciji
Screenshot: Blic

PRISEGA novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića među vijestima je koje su u prenijeli gotovo svi vodeći srpski elektronički mediji i beogradski portali, istaknuvši da je postao peti šef države te da je inauguralna ceremonija s četrdesetak uzvanika bila manja nego ikad dosad.

No zanimljivo je da su srpski tabloidi koji su Milanovića za vrijeme njegovog premijerskog mandata nazivali ustašom i budalom o njoj izvijestili tek uoči inauguracije, a ne i nakon.

Srpski mediji koji su objavili vijest o tome kako je prošla Milanovićeva inauguracija izvijestili su o svečanosti na Pantovčaku posvetivši pozornost njegovim porukama da će dužnost obnašati "predano, transparentno i dosljedno" te da "svaki čovjek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da pronađe svoj put i svoje mjesto i da dostojanstveno i mirno živi od svog poštenog rada".

Istaknuto je i da će Milanović u vanjskoj politici biti fokusiran "na točke kojima se mogu graditi sigurnost i prosperitet" te da je unaprijed zamolio "za razumijevanje za buduće greške". "One nisu namjerne, neće biti namjerne niti su ikada bile... Nije greška kada se razilazimo u mišljenju i stavovima", citirala je Radio-televizija Srbije Milanovića.

Portal Ekspres navodi kako je Milanović u svom govoru "pozvao na prihvaćanje različitosti" te naglasio kako "ne namjerava biti korektivni faktor nego konstruktivni".

Dosta pažnje izazvalo Milanovićevo citiranje beogradskog benda

Beogradski mediji istaknuli su i da je Milanović djelomice odstupio od uobičajenog protokola, navodeći dva detalja - da je državnu himnu pjevala Josipa Lisac te da je novi predsjednik Hrvatske, "slučajno ili ne", citirao stihove pjesme beogradskog benda "Ekatarina Velika" (EKV).

"Ovo je kuća za nas, za sve nas – za one koji smo tu, za generacije koje dolaze i za one koje će se vratiti svojoj kući. Hvala vam, živjeli i živjela Republika Hrvatska", završio je svoj govor Milanović.

"Slučajno ili ne, riječi 'ovo je kuća za nas' identične su stihu iz poznate pjesme 'Zemlja' kultnog beogradskog benda 'Ekatarina Velika'", navode beogradski mediji.

"Zoran Milanović je u govoru parafrazirao reči pjesme kultnog beogradskog benda i POSLAO PORUKU SRBIJI", navodi u naslovu portal lista Blic, prenoseći izjavu Davora Gjenera koji je rekao da je Milanović i građanima Srbije poslao poruku da se ono što misli o Vučiću ne odnosi na cijelu Srbiju i na njene državljane. 

Primijećeno je, među ostalim, i da je hrvatski premijer Andrej Plenković novinarima uskratio komentar današnje ceremonije na Pantovčaku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara