Evo vam visoki porezi: Nitko od osvajača Davis Cupa ne plaća ih u Hrvatskoj

Evo vam visoki porezi: Nitko od osvajača Davis Cupa ne plaća ih u Hrvatskoj
Foto: Epa, 123rf

NIJEDAN od četvorice tenisača koji su predstavljali Hrvatsku na Davis Cupu i osvojili svjetski naslov nemaju prijavljeno prebivalište unutar Hrvatske. Rezultat je to politike visokih poreza koja je brojne sportaše, ali i tvrtke otjerala u inozemstvo.

Marin Čilić, Ivan Dodig, Borna Ćorić i Mate Pavić prebivališta imaju u destinacijama koje im daju mnogo povoljniji porezni tretman u odnosu na Hrvatsku. Konkretno, Čilić je prijavljen u Monte Carlu, Ćorić u Dubaiju, dok su Dodig i Pavić na Bahamima. Radi se o destinacijama koje nemaju porez na dohodak.

Hrvatska je porezno potpuno nekonkurentna

Hrvatska ima uspješnih sportaša, od kojih neki, poput tenisača, zbog prirode svog posla - veći dio godine su na putovanjima i turnirima - mogu birati gdje će imati prijavljeno prebivalište i plaćati porez.

Kako je Hrvatska u poreznom smislu potpuno nekonkurentna, ima relativno visoke poreze na dohodak i progresivno oporezivanje, većina sportaša koji nisu vezani uz neki klub i mjesto boravka sasvim legalno prijavljuju boravak u zemljama s niskim porezima.

Hrvatska politika samo gleda kako oderati

Zemlje međusobno konkuriraju i poreznim sustavima, visinom poreza i mnoge su upravo zahvaljujući nižim porezima privukle kapital i izašle iz siromaštva.

Možda najpoznatiji primjer je Irska koja je, ne tako davno, prije nekoliko desetljeća, bila vrlo slična Hrvatskoj. Siromašni otok s kojeg svi iseljavaju.

Situacija se promijenila kada su atraktivnim porezima odlučili (i uspjeli) privući globalne kompanije u svoju zemlju. U Hrvatskoj se o tome nikada nije ni razmišljalo - dapače, porezna politika se kroji tako da se svakog pokušava oderati, na kraju ga se otjera i onda država koja je htjela naplatiti na primjer 40 posto umjesto 10, ne dobije ni lipe.

I ne radi se samo o sportašima, ljudima u vrhu koji zarađuju milijune. Hrvatska rastjeruje čak i umirovljenike s inozemnim mirovinama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara