Evo zašto stanovnici zagrebačke Savice ne žele ovo "skromno" zdanje Crkve u svom kvartu

Evo zašto stanovnici zagrebačke Savice ne žele ovo "skromno" zdanje Crkve u svom kvartu

Foto: Inicijativa Čuvajmo naš park

"PREMA dostupnim podacima iz projekta za lokacijsku dozvolu napravljen je 3D model volumena crkve i pastoralnog centra koji izgleda doista zastrašujuće. Projekt predviđa crkvu s 420 sjedećih mjesta, stan za župnika i župnog vikara, stan za domaćicu, sobe za goste, dodatne dvije dvorane, garaže, parkiralište, blagovaonu za 30 osoba, prilaznu aleju te toranj visine 45 metara. Visina osnovnog djela kompleksa je 14 metara i zatvara pogled za prva četiri kata najbližih zgrada, a sama koncepcija projekta je takva da se veliki dio parka koji formalno nije dio kompleksa zapravo tretira kao crkveno dvorište", upozoravaju aktivisti iz inicijative Čuvajmo naš park.

Podsjetimo, na nedavnom skupu “Obrani park, obrani grad” okupilo se čak 3500 građana, gdje je 2232 ljudi potpisalo peticiju protiv gradnje tzv. Stepinčeve Crkve u parku. Isto tako čak 77 posto ispitanika izjasnilo se protiv gradnje Crkve u Parku Trnjanska Savica.  Članovi inicijative "Čuvajmo naš park" zalažu za trajno očuvanje parka na Savici i pronalaženje primjerene lokacije za gradnju crkve.Inicijativa je danas upozorila kako odabrani projekt autora Aleksandra Bašića bio je tek trećenagrađeni na natječaju kojeg su porezni obveznici platili 217.000 kuna, a mišljenjem ocjenjivačkog suda uopće nije predviđen za realizaciju. Izrađeni 3D Modeli pokazuju potpuno drugačiju vizuru kvarta te daju naslutiti koliko bi životi stanovnika Savice mogli biti promijenjeni.

"Skandalozna je i informacija da se o mišljenju neće pitati susjedi koji žive u neposrednoj blizini parcele planiranog crkvenog kompleksa, kojima su zahtjevi za uključenje u postupak ishođenja lokacijske dozvole odbijeni ovih dana. Radi se o susjedima čije su zgrade udaljene dvadesetak metara od spomenutog zemljišta, ali zbog postojanja čestice širine nekoliko metara između njihove zgrade i katastarske čestice parka nisu stranke u postupku", stoji u današnjem upozorenju Inicijative.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara