"Evo zašto želim da se Trg bana Jelačića zove i Trgom Franje Tuđmana, Jelačić se sigurno ne bi ljutio"

"Evo zašto želim da se Trg bana Jelačića zove i Trgom Franje Tuđmana, Jelačić se sigurno ne bi ljutio"

Foto: Index, Hina

DANAS je zagrebački Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine trebao odlučivati o prijedlogu Suzane Obrovac da se Trg bana Josipa Jelačića preimenuje u Trg bana Josipa Jelačića i dr. Franje Tuđmana. No, kako doznajemo s obzirom da se predlagateljica nije pojavila, Odbor je odgodio odlučivanje. Hoće li se na drugoj sjednici odlučivati o promjeni imena zasad nije poznato te je moguće da ta točka uopće ne bude na dnevnom redu.

Jučer je predsjednik tog skupštinskog Odbora Zoran Piličić izjavio da je Odbor dobio prijedlog Suzane Obrovac da se Trg bana Josipa Jelačića preimenuje u Trg bana Josipa Jelačića i dr. Franje Tuđmana prilikom čega je pojasnio da svatko, od privatne do pravne osobe, ima pravo predložiti imenovanje ili preimenovanje ulica i trgova po svojoj želji i nahođenju, pa je tako i Suzana Obrovac dostavila svoj prijedlog o preimenovanju središnjeg zagrebačkog trga.

Kako neslužbeno doznajemo, ako će se i glasati o tom prijedlogu idući put on će vjerojatno biti odbijen, a jedan od razloga za odbijanje je i u obrazloženju gospođe koja je poslala prijedlog.

Što misli Bandić?

Novinari su u utorak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića pitali kako komentira tu ideju da se Trg bana Josipa Jelačića preimenuje u Trg bana Josipa Jelačića i  dr. Franje Tuđmana, a on je odgovorio da je čuo i povijesnijih tema koje ne bi komentirao.

Upitan o imenovanju Zračne luke imenom dr. Franje Tuđmana, Bandić je rekao da je prije tri i pol godine uputio prijedlog da se Zračna luka preimenuje u Zračnu luku dr. Franje Tuđmana. "Zašto nije, pitajte one koji imaju većinsko vlasništvo", rekao je.

"Što se tiče Trga dr. Franje Tuđmana i spomenika, Skupština Grada Zagreba je jedan od najljepših trgova u gradu Zagrebu, bezimeni trg ili Trg Francuske Republike, kako smo ga zvali, imenovala Trgom dr. Franje Tuđmana. Budimo legalisti i legitimisti i oni koji predlažu nešto novo, moramo najprije ukinuti ono što smo izglasali, a izglasali su ga zastupnici u Gradskoj skupštini koje su Zagrepčani izabrali. Prema tome, nemojmo raditi cirkus", poručio je Bandić te zaključio da Trg dr. Franje Tuđmana postoji. Najavio je da će se ovih dana raspisati javni natječaj za izgradnju spomenika dr. Franji Tuđmanu na Trgu dr. Franje Tuđmana. Rekao je da to može reći "nevjernim Tomama", te da to nije predizborni štos jer se priprema već godinu i pol dana.

"To će biti najveći trg u Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana, najljepše uređen i najveći spomenik dr. Franje Tuđmana na najljepšem i najvećem trgu", istaknuo je Bandić. Najavio je da će ovih dana biti raspisan i natječaj za spomenik Domovini koji će biti postavljen na ledini između Koncertne dvorane "Vatroslava Lisinskog" i Gradske uprave. Bandić je poručio da sve ide svojim tijekom.

"Nemojmo u svemu gledati urotu. Pravo je građana da izraze svoje mišljenje i daju prijedloge te ih dostave u Gradsku skupštinu gdje urudžbiranjem postaju službeni akti pa ih Odbor treba razmotriti", rekao je Piličić te dodao da Odbor ne može unaprijed suditi je li nešto ozbiljno ili ne, potpuno ili ne. Osobno pak smatra da prijedlozi nisu dorečeni, no poručuje i da dr. Franjo Tuđman i blaženi Alojzije Stepinac zaslužuju da se po njima imenuje neka primjerena gradska javna površina u Zagrebu što, kako ističe, pokazuju i prijedlozi građana.

Član Odbora Alen Ostojić (HSLS) kritički se osvrnuo na prijedlog Suzane Obrovac da se Trgu bana Jelačića "pripiše" i ime dr. Franje Tuđmana.

"Takvi anarhični prijedlozi će nas ubiti", rekao je te ustvrdio da bi Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova trebao jasno definirati model ocjene kvalitete i sadržaja prijedloga koji dolaze na sjednicu. S njim se složio Željko Kvesić (SDP) koji je dodao kako bi se o prijedlozima građana najprije trebalo raspravljati u mjesnim odborima i u vijećima gradskih četvrti, a tek potom na skupštinskom odboru.

"Mislim da se Ban ne bi ljutio"

U svom prijedlogu Suzana Obrovac napisala da je prije mnogo vremena pomislila da bi Trg mogao promijeniti ime te da je htjela nastaviti čuvati Tuđmanovu baštinu.

"Predlažem da se Trgu bana Jelačića doda     naziv i predsjednika Franje Tuđmana - može i na prvom mjestu - mislim da se ban Jelačić ne bi ljutio na to jer nam je predsjednik Tuđman bliži.".... stoji među ostalim u obrazloženju koje možete pročitati u cijelosti.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara