Faber se smije Glavašu u brk - osječki sud odbacio sve Glavaševe tužbe protiv njega

Faber se smije Glavašu u brk - osječki sud odbacio sve Glavaševe tužbe protiv njega

BIVŠI načelnik osječke policije Vladimir Faber danas je odgovarao na pitanja obrane, čime je nastavljeno suđenje Branimiru Glavašu i šestorki za ratni zločin u Osijeku 1991. godine. Sudska vještakinja ocijenila je da je trećeoptužena Gordana Getoš Magdić sposobna za sudjelovanje u raspravi unatoč štrajku glađu zbog navodnih prijetnji koje joj je izrekao svjedok Faber prilikom susreta na dvorištu Županijskog suda u Zagrebu.

"Nisam vas pozvao u policiju jer sam htio poštediti sebe, vas i građane Osijeka"

U ovom krugu ispitivanja, osim odvjetnika pitanja Faberu su mogli postavljati i optuženici, tako da je svoja dva sata dobio i Glavaš, koji je za Fabera pripremio nevjerojatnih pedeset pitanja. Kako je Horvatović već odlučio da neće tolerirati pitanja koja ne otkrivaju ništa novo ili nemaju veze sa postupkom, blokirao je većinu Glavaševih pitanja, na što se Faber nekoliko puta osvrnuo preko ramena i nasmijao Glavašu. Prvooptuženi ga je, između ostaloga pitao zašto ga nije zvao na obavijesni razgovor kada se sam prijavio da će doći.

"Rado ću odgovoriti na ovo pitanje. 2001. godine bili ste pozvani na razgovor i tada ste organizirali prosvjed i medijski cirkus. Pozvani ste i u mom mandatu kao građanin kada smo obavljali razgovor za predmet nestanka jedne osobe -  i opet ste napravili prosvjed i medijski cirkus. Nisam vas pozvao tada u stanicu jer htio sam poštediti sebe, vas i građane Osijeka", odgovorio mu je Faber. Glavaš ga je tada kazao da je policija brifirala novinare, Dragu Hedla i Vericu T koji su se bavili njegovim predmetom. Faber se zatim požalio sudu na progon od strane optuženika.

"Mene optuženi vrijeđa i i molim vas da me zaštitite Glavaš me progoni dvije godine, a molim da u spis uđe i rješenje osječkog suda da se odbacuju se sve njegove tužbe protiv mene", kazao je Faber, pružajući sucu rješenje, na što se Glavaš samo rekao "To nije pravomoćno!".

Nikad nisam privatno razgovarao sa Šeksom!

Glavaš je upitao zbog čega se Faber našao sa Vladimirom Šeksom krajem prosinca 2005. godine u kasnim noćnim satima u njegovom stanu u Zagrebu u Bauerovoj ulici, i o čemu su razgovarali.

"Nije istina, nikad nisam bio kod njega. Znao sam se vidjeti sa Šeksom službeno, nikada nismo razgovarali privatno!", kazao mu je Faber. Bivši načelnik policije odbio je odgovoriti Glavašu koji su tada njemu podređeni policajci bili članovi HDZ-a a koji HDSSB-a, a, na kraju krajeva pitanje je zabranio Horvatović.

Nema "zeke peke" na račun "zekapea"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Faber je bez konkurencije najomraženiji svjedok što se obrane tiče. To se vidjelo i danas kada je odvjetnicima odbijeno na desetke pitanja, koja su se ili ponavljala ili nisu imala veze sa postupkom. Poučen kritikom koju je zaradio nakon svjedočenja odvjetnika Radoslava Arambašića, sudac Željko Horvatović nije dozvolio da obrana maltretira Fabera, što je dovelo do interpretacije Zakona o kaznenom postupku.

"Sud upozorava odvjetnika Veljka Miljevića da se bez podizanja tona obraća protivnoj stranci i svjedoku", diktirao je u zapisnik nakon druge opomene Miljeviću u prvih deset minuta ispitivanja predsjednik sudskog vijeća Željko Horvatović. "Zakvačili" su se i državna odvjetnica Jasmina Dolmagić i odvjetnik Ivice Krnjaka, Domagoj Rešetar, za vrijeme prigovora tužiteljstva. Dolmagić je iziritirana Rešetaru kazala da joj prestane upadati u riječ, pa je Horvatović morao reagirati zbog "povišenog tona" državne odvjetnice, usput ju upitavši - "Kome se vi obraćate? Sudu ili odvjetniku?".

Faber priznao da je prekršio zakon

Miljević je ispitivao o potankostima odlaska Fabera i bivšeg odvjetnika Getoš Magdić Radoslava Arambašića u Zagreb na sastanak sa Glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem. Upitan koliko je putovanje trajalo, Faber je priznao da je prekršio zakon o prometu, jer je vozio 180 kilometara na sat.

Obrana ponovno spominje hladnokrvnog ubojicu Marguša

Glavaševa obrana ponovno je postavljala pitanja o slučaju Freda Marguša, kojega se teretilo za ubojstva na području Osječko-baranjske županije. Ovaj je optužen za hladnokrvna ubojstva osam srpskih civila, a tijekom istrage iz njegove je optužnice izbačeno jedno ubojstvo i pokušaj ubojstva koje je pripisano Glavašu i šestorci. Državno odvjetništvo je prigovorilo što obrana "po peti puta postavlja pitanja o Margušu", jer mu je Vrhovni sud prije dva tjedna povećao kaznu sa 14 na 15 godina zbog "potpune ravnodušnosti i bezosjećajnosti prema žrtvama". Time je presuda postala pravomoćna i tužitelji smatraju Marguš ne bi trebao biti relevantan za ovo suđenje.

Zatražili puštanje Gordane Getoš Magdić iz pritvora

Odvjetnik Ante Babić na kraju je dana zatražio da se Gordana Getoš Magdić pusti na slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja, čemu se usprotivila Dolmagić kazavši da je Getošici medicinska skrb na raspolaganju i u pritvoru. Zahtjev je odbijen, a suđenje se nastavlja 25. ožujka.

A.B.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara