Facebook ukinuo više desetaka tisuća aplikacija

Facebook ukinuo više desetaka tisuća aplikacija
Foto: EPA

FACEBOOK je objavio da je ukinuo više desetaka tisuća aplikacija koje su potencijalno predstavljale opasnost za privatnost korisnika, što je pokazala interna istraga vođena na milijunima aplikacija.

Društvena mreža je tu istragu pokrenula nakon skandala Cambridge Analytice 2018. kada je zviždač otkrio da je ta britanska tvrtka vodila kampanje masovnih manipulacija putem aplikacija na Facebooku kako bi utjecala na američke i britanske birače. 

"Tada smo obećali da ćemo pregledati sve aplikacije koje imaju pristup velikim količinama informacija o korisnicima prije promjene naših propisa 2014.", naveo je Ime Archibong, potpredsjednik Facebooka.

Velika istraga

Za tu veliku istragu platforma je radila sa "stotinama odvjetnika, vanjskih istražitelja, analitičara i inženjera, kako bismo bolje razumjeli mehanizme zloporabe i maknuli štetne čimbenike među programerima".

Suspendirano je 400 programera, ali te aplikacije za ljude ne predstavljaju nužno prijetnju, rekao je Archibong.

Nakon izbijanja skandala Cambridge Analytice u ožujku 2018., Google i Facebook su bili izloženi posebnoj pozornosti vlada u Sjedinjenim Državama i u Europi u vezi s korištenjem osobnih podataka.

Agencija za zaštitu američkih potrošača je u srpnju Facebooku odredila rekordnu kaznu od pet milijardi dolara jer je prevario svoje korisnike u vezi s kontrolom njihovog privatnog života, posebice tijekom masovnog curenja osobnih podataka prema britanskoj tvrtki Cambridge Analytica, upletenoj u predsjedničku kampanju Donalda Trumpa i u kampanju za Brexit u Velikoj Britaniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara