Facebook želi skenirati lica Europljana

Facebook želi skenirati lica Europljana

Foto: Getty Images

FACEBOOK je od svojih europskih i kanadskih korisnika počeo tražiti dozvolu za korištenje sustava prepoznavanja lica kako bi ih identificirao na fotografijama i videozapisima, piše BBC. S obzirom na skandal zlouporabe osobnih podataka koji još uvijek trese Facebook, ovaj potez će zasigurno izazvati kontroverze.
 
Facebook je počeo koristiti tu tehnologiju izvan Kanade još 2011. godine, no iduće godine je prestao to činiti na području Europske unije, nakon prosvjeda regulatora i kampanja za zaštitu privatnosti.
 
Trojica korisnika tužila Fejs
 
Ovom tehnologijom u Facebooku vjeruju da će korisnici imati još više razloga provoditi vrijeme na toj društvenoj mreži. To će Fejsu omogućiti da korisnicima pokaže još više oglasa i ujedno još više nauči o njihovim interesima, što će joj zauzvrat omogućiti da ih još bolje u budućnosti cilja s oglasima.
 
"Biometrijska identifikacija i praćenje na milijardama fotografija predstavlja ozbiljnu ugrozu privatnosti korisnika", kazala je Silkie Carlo, direktorica britanske udruge za građanske slobode Big Brother Watch.
 
"Facebook sad ima dužnost dokazati da je naučio kako poštivati zakon, a ne dokazivati da svoje sposobnosti nadzora može podići na još višu razinu", dodala je Carlo.
 
Što se tiče SAD-a, Facebook bi tamo mogao platiti milijarde dolara odštete nakon zajedničke tužbe zbog sustava prepoznavanja lica. Naime, trojica korisnika iz Illinoisa, prema odluci federalnog suda, smiju tužiti Facebook jer je tvrtka kroz sustav prepoznavanja lica prikupljala biometrijske podatke, za što im oni nisu dali dopuštenje. Riječ je o opciji "označi prijatelja" koja prepoznaje osobe na objavljenim fotografijama.
 
"Ako ste maknuli oznake s fotki, informacija o vama nema"
 
U tužbi je objašnjen proces u kojem softver pokušava prepoznati lica na postavljenim fotografijama. Za svako lice na fotografiji Facebook radi "potpis lica", odnosno matematičku reprezentaciju lica osobe na fotografiji. Ovi podaci se zatim uspoređuju s podacima koji se nalaze u arhivi kako bi se prepoznalo lice korisnika. U Facebooku tvrde - ako niste bili označeni na fotografijama ili ste maknuli oznake s njih, informacije o vama ne postoje.
 
Od korisnika izvan EU i Kanade će u sljedećih nekoliko mjeseci biti zatraženo da razmotre sličan set privatnih kontrola, no oni će i dalje biti predmet tehnologije za prepoznavanje lica, osim ako isključe opciju.
 
Najpoznatija svjetska društvena mreža još se uvijek oporavlja od skandala zlouporabe osobnih podataka. Šef Facebooka Mark Zuckerberg prošlog je tjedna svjedočio u dva navrata pred američkim Kongresom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara