FBI je Grahama Greenea svrstao među protuamerikance

FBI je Grahama Greenea svrstao među protuamerikance
AMERIČKI je Savezni istražni ured (FBI) pozorno pratio čuvenoga britanskog pisca Grahama Greenea čiji je kritički roman o Vijetnamskom ratu ´Mirni Amerikanac´ pretočen i u gledani film.

Britanski dnevnik ´Guardian´, pozivajući se na američke dokumente, objavio je da je Greene bio ocijenjen protuamerikancem zbog svojih susreta s ljudima poput kubanskog čelnika Fidela Castra ili nikaragvanskog vođe Daniela Ortege.

´Nije iznenađujuće da Greeneovi pogledi na politiku vlade SAD-a nisu bili pohvalni´, prenosi ´Guardian´ jednu od tajnih američkih bilješki.

Dokumenti koji su nedavno, prema zakonu o slobodi informiranja, postali dostupni javnosti pokazuju da je FBI otvarao i čitao Greeneova pisma u jeku hladnoga rata kad mu je bio zabranjen ulazak u SAD zbog toga što je kraće vrijeme bio član komunističke partije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američke su ga vlasti optužile za antiamerikanizam nakon što je 1955. objavio roman ´Mirni Amerikanac´ u kojemu opisuje obračun britanskog reportera i američkog dužnosnika u Vijetnamu za kojega se pokazuje da podmeće bombe u Saigonu.

U prvom je filmu snimljenom po tom romanu promijenjen kraj kako bi bio prihvatljiv za američku publiku. Nova, nedavna verzija s Michaelom Caineom vjernije se drži sadržaja knjige.

Sam Greene, koji je umro 1991., tvrdio je da u tome romanu ima više stvarnosti nego u drugim njegovim knjigama te je javno znao zapitati kako to da se američki fotoreporter uvijek znao naći na pravom mjestu da snimi trenutak eksplozije bombe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara