Fejsom se širi objava putnice HŽ-a u kojoj je opisala sav besmisao ove gubitaške kompanije

Fejsom se širi objava putnice HŽ-a u kojoj je opisala sav besmisao ove gubitaške kompanije
Foto: Facebook

HŽ na svojim stranicama promovira putovanje do Splita vlakom za 120 kuna u jednom smjeru, no putnici su se ovih dana neugodno iznenadili kad su doznali da idu - autobusom.

Naime, vlakovi od Zagreba do Splita i od Splita do Zagreba tijekom ljetnih mjeseci voze po istoj cijeni u 1. i 2. razredu za 120 kuna, a karte je potrebno iskoristiti do 30. rujna. 

Jednu putnicu iznenadila je činjenica da se, iako je pitala nekoliko puta ide li vlak do Splita i dobila potvrdan odgovor na službi Informacija, morala ukrcati na autobus.

K tome, dodatno ju je iznenadila činjenica da od dva autobusa, koliko ih je bilo na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, jedan vozi direktno za Split, a drugi staje na usputnim stanicama. Iako joj je rečeno na Informacijama da u autobusima ima WC, to nije slučaj.

Dobila je odgovore kako je sve u redu

Svoje iskustvo opisala je na Fejsu, a ovdje prenosimo dio njenog statusa koji se odnosi na vožnju.

"Ove godine odlučili smo od Zagreba do Splita ići vlakom. Brzi vlak Zagreb - Split vozi 6 sati, lijepa prilika za vidjeti našu Full of life Hrvatsku iz druge perspektive.

Kupili smo karte na ljetnoj akciji: jednosmjerna karta 120 kuna. Još smo i rezervaciju na sjedala dobili. 😂 

Gospođa na šalteru mi je rekla da je sve ok, da vlakovi voze normalno, nema radova na tom dijelu. Ali, svejedno išla sam pitati još jednu ženu na Informacijama kakva je situacija.

Ona: 'Ne, sve je ok. Vlakovi voze i sve ok.'

Ja: 'I niste imali problema u zadnje vrijeme.'

Ona: 'Ne, vozi sve ok.'

Ja: 'I vlakovi se ne kvare i ne prebacuju ljude u buseve?'

Ona: 'Ah to, da kad se pokvare onda da, al bus vam je suuuuuperrrr, bolje nego vlak.'

Ja: 'Ali ja želim putovati vlakom, ali ne busom. Šokirana sto mi zena iz HŽ-a nudi bus kao bolju vrstu prijevoza.) Dobro, a koliko često se kvario u zadnjih 6 mjeseci?'

Ona: 'Ah recimo svaki 4. ili 5. dan prebacuju putnike u bus koji vozi direktno za Split. Ali ne brinite, bus je super, ima i wc koji radi. Ti vlakovi nisu predviđeni za tako duga (?) putovanja i bolje vam je putovati noćnim vlakom, ovi se jako često kvare.'

Ja: Sok i nevjerica, al odlučim kupiti karte jer ako slučajno neće voziti bus prebacit će putnike u bus koji vozi direktno..

Danas, dan putovanja
Zovem informacije da pitam je l' sve ok, poznavajući HŽ vrlo sam skeptična.
Informacije: '(Nakon par minuta provjeravanja koje me košta 3 kn/min) Da, da danas idu busevi. Jedan direktno, a drugi staje na svakom kolodvoru.'
Ja: (duboko dišem) Koji od buseva ide direktno?
Informacije: Otkud bi ja to trebala znati?
Ja: Sok i nevjerica.
Provjerim na netu vlak nije vozio ni jučer, neće ni sutra", napisala je.

"Danas, na kolodvoru
Na informacijama: 'A da, danas (kao da i jučer nije bilo tako) putnici idu busom. Bus je super, vozi direktno, ima wc.'

Danas, kod vozača
Dva su busa. Jedan ide direktno, drugi staje na više perona. Kako se bira tko će ući u koji - tko prvi njegova djevojka.
Pitam šofera je l' radi wc, rekla mi žena na informacijama 5 puta da radi. Šofer: 'Naravno da ne radi wc. Normalno da vas lažu, lažu cijelo vrijeme', napisala je putnica HŽ-a na svojem Fejsu.


Upit o tome što se događa te zašto je putnicima obećan put vlakom do Splita, a onda idu autobusom, poslali smo HŽ-u.

"Poštovana,

prije svega ispričavamo se putnicima koji su se vozili autobusom umjesto vlakom i dobili pogrešne informacije u kolodvoru.

U slučaju kvarova vlakova, prijevoz se supstituira autobusima, a mjerodavne službe poduzimaju sve aktivnosti kako bi se kvar otklonio u što kraćem roku. S obzirom da je 16. srpnja došlo do kvara nagibnog vlaka, na relaciji Zagreb – Split – Zagreb  od 16. do 20. srpnja 9 nagibnih vlakova bilo je supstituirano autobusnim prijevozom, a 11 nagibnih vlakova je vozilo. Rokovi popravka ovise o roku isporuke rezervnih dijelova.

Za polaske iz Zagreba i Splita bila su osigurana po dva autobusa, od kojih je jedan vozio izravno, a drugi se zaustavljao u kolodvorima propisanim voznim redom vlaka. Putovanje izravnim autobusom traje od 5 i pol do 6 sati, a autobusom koji se zaustavlja u kolodvorima propisanim voznim redom traje oko 8 i pol sati.

S obzirom da je u tijeku otklanjanje kvara, očekuje se da će sutra voziti sva četiri nagibna vlaka".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara