Feminizam - loš po zdravlje?

Feminizam - loš po zdravlje?

BRITANSKI list "Independent" prenosi rezultate istraživanja provedenog u 290 švedskih općina, temeljem kojih je ustanovljena "snažna veza" između lošeg zdravlja i jednakosti spolova u određenoj zajednici.

Istraživači su u svojoj studiji koristili devet različitih indikatora jednakosti spolova, kao što su omjer spolova na menadžerskim pozicijama u javnim i privatnim tvrtkama, odnosno prosječni prihod. Te su podatke usporedili s prosječnim životnim vijekom, stopom invaliditeta i bolovanjima.

Ustanovljeno je kako u općinama gdje postoji jednakost spolova i muškarci i žene imaju daleko više zdravstvenih problema nego u općinama gdje postoji tradicionalni raskorak među spolovima.

U općinama gdje postoji jednakost, i menadžeri i menadžerice imaju kraći životni vijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači pretpostavljaju kako je to kod muškaraca posljedica frustracije zbog gubitka tradicionalnih privilegija, dok kod žena povećana odgovornost izaziva povećani stres, a veći životni prihodi i financijska nezavisnost izazivaju daleko veću sklonost ponašanjima koja su štetna po zdravlje.

Istraživanje će bez svake sumnje izazvati veliku pažnju javnosti u Švedskoj, državi koja se ponosi svojim naprednim društvenim stavovima i institucionalnim mjerama usmjerenim na brisanje svih društvenih razlika među spolovima.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara