Fenol - sastojak maslinova ulja koji poboljšava cirkulaciju

ODREĐENI mikronutrijenti sadržani u maslinovom ulju vjerojatno su zaslužni za dobar učinak mediteranskog načina prehrane na kardiovaskularni sustav, izvijestili su španjolski znanstvenici.

Ovi sastojci poznati kao fenoli, koji djeluju kao antioksidanti, također djeluju protuupalno te, čini se, razbijaju krvne ugruške, izvijestio je dr. Francisco Perez Jimenez iz sveučilišne bolnice Kraljica Sofija u Cordobi. U istraživanju koje je proveo zajedno s kolegama sa sveučilišta prvi se put navodi dobar učinak maslinova ulja bogatog fenolima na kardiovaskularni sustav.

"Nesumnjivo je da konzumiranje hrane bogate fenolima štiti srce i kardiovaskularni sustav. Najviše koncentracije fenola sadržane su u djevičanskom i ekstra djevičanskom maslinovom ulju", rekao je Jimenez za Reuters.

Ustanovljeno je da su krvne žile kod osoba koje su konzumirale hranu začinjenu drugim vrstama jestivog ulja funkcionirale sporije, nego kod osoba koje su konzumirale maslinovo ulje, što znači da je cirkulacija kod osoba koje konzumiraju maslinovo ulje puno bolja.

(Hina) xmh ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara