Feralovci o Predragu Luciću: "Bio je borac protiv mržnje i gluposti"

Feralovci o Predragu Luciću: "Bio je borac protiv mržnje i gluposti"

Foto: Index/Feral Tribune

OSTAVŠTINU velikog novinara Predraga Lucića u razgovoru za Index komentirali su bivši Feralovci -  Zlatko Gall, Ivica Đikić i Boris Rašeta.

>> Umro je veliki Predrag Lucić, osnivač Feral Tribuna


>> REAKCIJE NA SMRT PREDRAGA LUCIĆA "Radio je nepokolebljivo, tako je dobro ismijavao budale"


Danas je u Splitu u ranim jutarnjim satima umro Predrag Lucić. Bio je, uz Viktora Ivančića i Borisa Dežulovića, jedan od osnivača legendarnog Feral Tribunea, koji je u 90-ima bio vjerojatno jedini pošten i neovisan hrvatski medij.

Tim povodom Index je popričao s bivšim novinarima Ferala: Zlatkom Gallom, Ivicom Đikićem i Borisom Rašetom, koji su blisko surađivali s Predragom Lucićem.

Gall: Bio je moralna vertikala, tako jebeno rijetka pojava na javnoj sceni

"Nažalost, odlazak Predraga Lucića je za sve nas koji smo znali za neminovni ishod bolesti s kojom se hrvao jednako bolan kao i za sve one silne štovatelje njegova pisanja koje je vijest o smrti zatekla. Strefila je i nas prijatelje i bivše redakcijske kolege baš kao i silne fanove koje je imao; negdašnje ovisnike o Feral Tribuneu i poklonike njegovih kolumni u Novom listu, publiku urnebesnih satiričnih performansa, poezije, njegovih dramskih tekstova...", rekao je Gall u razgovoru za Index.

"Jer, bez imalo prigodnog pretjeravanja, Predrag je bio jedinstven bez obzira na žanrove kojima se s nepodnošljivom lakoćom svog talenta bavio i poigravao. I kao novinar, urednik, urnebesno duhovit satiričar, pjesnik, prozni i dramski pisac, koautor onih famoznih Feralovih foto-montaža, nadahnuti kabaretski performer... No prije i poslije svega bio je moralna vertikala. Tako jebeno rijetka pojava na javnoj sceni i u profesiji koja se sustavno urušavala uz alibi domoljublja i viših ciljeva koji su opravdavali sva sredstva", dodao je Gall.

Đikić: Neizmjerno je oplemenio naš jezik i kulturu, bio je pronositelj slobode i igre


"Kad je riječ o Predragu Luciću, ja ne mogu ne biti subjektivan, jer me je on, zajedno s Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem, u velikoj mjeri odgojio u novinarskom i intelektualnom, pa i ljudskom smislu: i svojim djelom i svojim prijateljstvom. Bio je novinar, ratni reporter, pjesnik, satiričar, dramski pisac i književni urednik koji nas je, uza sve ostalo, zadužio blistavom Bibliotekom Feral Tribune", rekao je Đikić u razgovoru za Index.

"Bio je pronositelj slobode i igre, neizmjerno oplemenivši naš jezik i našu kulturu. Bio je borac protiv mržnje i gluposti, a ta vrsta angažmana ovdje nikad nije bila moguća bez hrabrosti i poštenja", ustvrdio je Đikić.

Rašeta: Ono što je Predrag radio u Feralu je bilo zadivljujuće


"Predrag je prije svega bio dobar, topao čovjek. Njegov je talenat, spojen s njemačkom metodičnošću u radu, bio spojen s tako uzornom skromnošću kakva se nalazi samo u knjigama i novinskim člancima koji govore o velikim ljudima", rekao nam je Boris Rašeta.

"Ono što je Predrag radio u Feralu bilo je zadivljujuće. Iz tjedna u tjedan proizvoditi humor, političku satiru najviše razine, možda je i najteži zadatak koji se uopće može postaviti pred novinskog pisca. On je to uspijevao na način koji nas uvijek tjera da se zapitamo kako mu je to polazilo za rukom. Alkemija. Dio te čarolije treba pripisati i sinergiji koju je imao s Viktorom Ivančićem i Dežulovićem. Iz njegovih je uradaka sastavljeno nekoliko debelih knjiga koje su odreda antologijske vrijednosti. To nije nikakva nekrološka kurtoazija, već gola istina. Te su satire odreda bile, u dubljem smislu, istinitije i od  najboljih političkih analiza. Bude li u ovoj zemlji nakon neviđenog egzodusa još ostalo kritičke pameti, Lucić će biti, čak vrlo brzo, kanoniziran kao klasik. Da smo veća i kulturnija kultura, sad bi se na policama knjižara našle njegove antologije, ali čini mi se da od toga neće biti ništa", zaključio je Rašeta.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Predraga Lucića instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Predrag Lucić

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara