HRVATSKI TURIZAM

Fijasko s CRO karticama postaje sve gori: Naručeno 40.000 komada, nitko ih ne želi

Fijasko s CRO karticama postaje sve gori: Naručeno 40.000 komada, nitko ih ne želi
Foto: 123 RF, Index, Goran Stanzl, Emica Elvedji/Pixsell

MINISTARSTVO turizma već desetak dana Indexu ne želi otkriti koje će tvrtke dijeliti CRO kartice svojim zaposlenicima. U odgovoru za Index samo su napisali da će CRO kartice biti spremne za korištenje od 1. srpnja, iako su prvotno trebale biti u funkciji od 1. lipnja. Uz to su naveli da će Hrvatska poštanska banka izdati prvih 40.000 kartica i da će iste vrijediti 4 godine.

>> Fijasko s CRO karticama: Tko će platiti ovaj promašeni projekt?

Na pitanje kome će izdati te kartice, odnosno tko će ih koristiti, odgovora iz Ministarstva turizma - nema. Poslali smo nekoliko puta upit Ministarstvu turizma, zvali smo više puta glasnogovornicu Ministarstva Slađanu Vignjević, poslali joj više poruka, no nije odgovarala ni na naše pozive niti poruke, kao ni na upite poslane mailom. Ministarstvo turizma na taj je način pokazalo da ne želi odgovoriti na konkretna pitanja o projektu koji se financira našim novcem.

Do daljnjeg ostaje enigma tko će uopće koristiti te kartice ako znamo da su ih poduzetnici odbili, baš kao i sindikati zaposlenih u javnom sektoru. CRO kartice ne žele ni učitelji, ni policija ni liječnici, svi su redom odbili da im se regres isplati u obliku CRO kartice te su na kraju sindikati u javnom sektoru dogovorili s vladom da im se regres uplati u iznosu od 1500 kuna putem računa, a ne na CRO karticu.

Provedena anketa među poduzetnicima: Više od 90 posto njih odbilo karticu

Od nekoliko izvora iz državnih firmi poput HEP-a i Hrvatskih voda također smo doznali da im nitko ne spominje podjelu CRO kartica, a budući da bi se kartice trebale dijeliti već za dva tjedna, jasno je, govore naši izvori, da bi informacija o podjeli kartica već trebala biti poznata u tim firmama.

A CRO karticu također ne žele ni poduzetnici, što nam je potvrdio Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika. Njegova je udruga provela anketu među poduzetnicima i više od 90 posto poduzetnika izjasnilo se da svojim zaposlenicima neće davati CRO kartice.

"Po našim anketama više od 90 posto poduzetnika nema namjeru davati zaposlenicima CRO kartice. Zanima nas tko plaća izdavanje 40.000 kartica, na čiji trošak to ide, plaća li to Ministarstvo turizma? Dakle, vi sad nemate listu ljudi koji će dobivati CRO karticu, a nemate ju jer ta lista ne postoji. Hoće li trošak plaćati banka, HPB koja će ih izdavati je državna banka, dakle trošak opet snosi država", rekao je za Index Hrvoje Bujas.

Navodi kako neki poduzetnici ni ne znaju za tu karticu, no neće na taj način davati bonuse.


Hrvoje Bujas

"CRO kartica je debakl od početka"

"Nas stvarno zanima za koga se izdaju te kartice i tko će to platiti. Pokušavalo se prebaciti plaćanje regresa javnom sektoru na te kartice, no to su odbili tako da ih neće dijeliti ni u javnom sektoru niti će ih dijeliti poduzetnici, tako da je ta CRO kartica debakl od početka", kazao nam je Bujas.

Navodi kako to dugoročno nije loša ideja, međutim sad je potpuno krivo vrijeme jer će prava gospodarska kriza tek doći pa si poduzetnici, kaže, pogotovo ne mogu priuštiti da svojim zaposlenicima dijele bonuse putem CRO kartica. Oni koji si i mogu to priuštiti, navodi Bujas, dat će bonuse na račune radnika kako bi novac mogli potrošiti na što god žele, a ne da im se uvjetuje na što mogu potrošiti novac.

Za primjer kako potaknuti potrošnju u državi, a da se podigne turizam, naveo je Sloveniju.

"Slovenija, pod time mislim na njihovu državu, je svakom stanovniku dala po 200, a djeci po 50 eura, pod uvjetom da novac potroše u Sloveniji. Tako to radi ozbiljna zemlja. S obzirom na situaciju i u njihovoj zemlji te da i njihov turizam trpi pad, ovo će im zasigurno potaknuti potrošnju. Dakle, kod njih je država dala poticaj, a kod nas se očekuje da to daju poslodavci koji su i sami u neizvjesnosti zbog krize. Svi bi mi voljeli da svojim djelatnicima dajemo bonuse, ali to sad u ovoj situaciji nije realno", rekao nam je Bujas.

Ministarstvo turizma: Kartice će vrijediti 4 godine

O CRO kartici se priča već godinama, a prije dvije godine ministar turizma Gari Cappelli izjavio je da će CRO kartica omogućiti između 10 i 21 tisuću novih radnih mjesta te od sedam do 11 milijardi kuna novih investicija. Već su nekoliko puta odgađali uvođenje, a to su, kako smo već naveli na početku teksta, napravili i ove godine i to nekoliko puta. Prvotno je Cappelli najavio da će kartice biti u upotrebi od 1. siječnja ove godine, potom 1. lipnja, da bi sad to prebacio na 1. srpnja.

U Ministarstvu turizma, kako smo već naveli, ne daju konkretne odgovore na pitanja tko će dobiti CRO kartice, već su samo naveli da će kartica predstavljati oblik elektronskog vaučera s funkcionalnostima platežne debitne kartice, koji glasi na ime radnika s rokom valjanosti od četiri godine te se izdaje pod međunarodnim kartičnim shemama MasterCard i Visa.

Plaćanje usluga Hrvatskom turističkom karticom bit će moguće u svim ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge pripremanja hrane i točenja pića (restorani, kafići, fast food itd.) te u svim objektima koji pružaju uslugu smještaja (hoteli, kampovi, pansioni, privatni iznajmljivači itd.) koji prihvaćaju plaćanje putem bankovnih kartica, navode u Ministarstvu.

Tom je karticom omogućeno plaćanje usluga Chartera (iznajmljivanje brodova) te plaćanje ostalih turističkih usluga na području zemlje putem turističkih agencija. Odnosno svi ugostitelji i drugi pružatelji turističkih usluga, koji prihvaćaju plaćanje putem redovnih bankovnih kartica, Visa i MasterCard, moći će primiti uplatu i putem Hrvatske turističke kartice na fizičkom prodajnom mjestu putem POS terminala i nikakva dodatna prijava sa strane pružatelja usluga (ugostitelja, turističke agencije ili charter kompanije) nije potrebna, kažu u Cappellijevu Ministarstvu.

"Glavne karakteristike Hrvatske turističke kartice su mogućnost korištenja iste tijekom cijele godine (neovisno o sezonama), na području cijele Republike Hrvatske. Mjeru provodi Ministarstvo turizma u suradnji s poslovnim bankama koje su se prijavile putem otvorenog Javnog poziva i to: PBZ, HPB, OTP, RBA, AGRAM banka, POBA i ERSTE banka. Sporazum su do sada potpisale HPB, Agram banka i POBA te se za te banke može pretpostaviti da će početi izdavati karticu", stoji u odgovoru Ministarstva turizma za Index.


Gari Cappelli

Cilj Ministarstva je da se u Hrvatskoj sve usluge u turizmu plaćaju CRO karticom

Prva banka koja će imati mogućnost izdavanja kartice je Hrvatska poštanska banka. Naručeno je 40.000 kartica, a banka će, navode u Ministarstvu, biti spremna za otvaranje računa i izdavanje kartica počevši od 1. srpnja 2020.

Ostale banke će se priključivati provedbi Mjere sukladno svojim mogućnostima i poslovnim odlukama.

"Cilj da Hrvatska turistička kartica postane preferirani način plaćanja turističkih i ugostiteljskih usluga u Hrvatskoj je moguće povećanjem atraktivnosti same kartice kroz ostvarivanje određenih benefita za korištenje iste neovisno o tome je li radniku isplaćen neoporezivi dio naknade ili ne. Stoga daljnji planovi za razvoj mjere idu u smjeru da se s dionicima u turističkom sektoru definira odobravanje popusta za plaćanje Hrvatskom turističkom karticom, kao i proširenje u smislu omogućavanja isplate neoporezive naknade javnom sektoru s obzirom na to da isti za sada nije obuhvaćen mjerom", kažu u Ministarstvu.

Ukratko, u Cappellijevom Ministarstvu navode sve o kartici - osim onog najvažnijeg: Tko će dobiti kartice i tko će snositi trošak izdavanja s obzirom na to da ih je već naručeno 40.000.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara