Fijasko stoljeća: Politički lideri ograđuju se od Jure Radića

Fijasko stoljeća: Politički lideri ograđuju se od Jure Radića

Tekst: I. Ćimić / J.C.
Foto: vlada.hr

TEK ŠTO je otvorena Zagrebačka burza, cijena dionice IGH pala je za 15,9 posto, tako da su s jučerašnjom zaključenom cijenom od 3.155 kuna odmah pali za više od 500 kuna, na 2.600 kuna. Budući da su ušli u negativnu blokadu, trgovanje dionicom zaustavljeno je odmah nakon otvaranja.

Dionice Tehnike pale su za 12,62 posto, a posljednja cijena je 1.640 kuna. Jučerašnja zaključna cijena bila je 1.895 kuna. Također, obustavljeno je trgovanje i tom dionicom. Pad dionice izravno je povezan s jučerašnjom odlukom Savjeta crnogorske vlade da se hrvatskom konzorciju oduzme "posao stoljeća".

"Jedine materijalne činjenice koje su nam poznate i koje bi mogle prouzročiti takav pad cijena su one koje se odnose na priopćenje Savjeta za izgradnju autoputova u Crnoj Gori", obavijestila je Tehnika Zagrebačku burzu u 10.45 sati. Trgovanje se nastavilo u 10.51 sat, kao i pad vrijednosti dionice. IGH dostavio je isto očitovanje nešto nakon 11 sati, a u 11.13 sati nastavilo se trgovanje dionicama IGH.

Reakcija iz Vlade: Nismo mogli učiniti više

"Činjenica je da hrvatska Vlada nije mogla učiniti više da bi se realizirao posao za hrvatske tvrtke u Crnoj Gori. Nismo mogli jamčiti, a niti preuzimati obveze iz posla", rekao je za Index glasnogovornik hrvatske Vlade Zlatko Mehun, dodajući kako Vlada izražava žaljenje zbog toga jer nije realiziran velik posao za građevinare u susjednoj državi.

"Poznato nam je što je odlučeno jučer u Podgorici, a konačna odluka je na crnogorskoj vladi. Kakva god ona bila, mi ćemo je poštovati", rekao je Mehun na kraju.   

Što točno znači Vladino "napravili smo sve što smo mogli", otkriva pogled na financijske podatke Konstruktora, Tehnike i IGH iz prijašnjih razdoblja. Konkretno, 2008. godinu je Konstruktor završio s dugom od 1,9 milijardi kuna, a IGH i Tehnika imali su dugove veće od 900 milijuna kuna! Teško je bilo očekivati da će itko jamčiti za konzorcij koji je ukupno dužan gotovo četiri milijarde kuna.

Josipović i Kosor "peru ruke"

"Hrvatska Vlada nastavlja s našim mjerama, među kojima su i one za potporu građevinskoj industriji", rekla je danas premijerka Jadranka Kosor, dodajući da izražava žaljenje zbog propalog posla. Premijerka tvrdi i kako je Vlada napravila sve da se pomogne hrvatskom konzorciju da dobije posao u Crnoj Gori. 

"Vladine odgovornosti u tom smislu nema niti jednog miligrama, niti jednog milimetra", naglasila je Kosor, dodajući da su na političkoj razini napravili najviše što su mogli.

Predsjednik Ivo Josipović također se osvrnuo na propadanje posla stoljeća u Crnoj Gori. "Posao je propao jer nije bio dobro pripremljen!", rekao je Josipović pa ostaje dojam da su se i Pantovčak i Banski dvori odlučili ograditi od "gubitnika stoljeća" Jure Radića.

IGH i Tehnika nisu prevarili ulagače

Jedino čemu se čelnici IGH i Tehnike u današnjem danu mogu veseliti je konačni rezultat Hanfine istrage u kojoj je zaključeno da nije bilo manipulacije informacijama s ciljem povećavanja vrijednosti dionica.

"Prema Agenciji raspoloživim informacijama i do sada utvrđenim činjenicama nije bilo kršenja odredbi Zakona o kaznenim djelima protiv tržišta kapitala", rečeno je Indexu iz ureda prvog čovjeka Hanfe Ante Samodola.

Kerum: 'Ajmo graditi u Splitu!

Podršku je hrvatski konzorcij dobio tek od Željka Keruma. Splitski gradonačelnik otvoreno je kritizirao hrvatsku Vladu zato što nije dala jamstva te je savjetovao da to zamijene nekim poslovima u Splitu. "Splitu su potrebni stanovi, prostorije i zgrade, a građevinari su 97 posto u kolapsu i nemaju od čega živjeti", kaže Kerum.

"U redu, hrvatski konzorcij nije dobio posao u Crnoj Gori, pa 'ajmo napraviti alternativu u Splitu. Split je dvadesetak godina mirovao, nije se gradilo i sada treba iskoristiti tu situaciju i zaposliti slobodne kapacitete u građevinarstvu", rekao je Kerum.

Čačić: Zašto niste osigurali ugovorna jamstva!?

No, s tim da je Vlada učinila sve što je mogla, ne slažu se čelnici HNS-a Radimir Čačić i Vesna Pusić koji kažu da je Vlada mogla iskoristiti ugovorna jamstva.

"Uostalom, ta ugovorna jamstva već su upotrijebljena u nekim projektima u cestogradnji. I više je nego očito kako Vlada i premijerka Kosor jednostavno nisu znali odraditi ovaj posao", rekao je danas Čačić kritizirajući loše odrađen posao u Crnoj Gori. Čelnici HNS-a zaključuju kako je propali posao stoljeća ipak dokazao da možemo biti konkurentni i ponuditi skoro za trećinu nižu cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitam ja vas pa gdje ćemo biti konkurentni ako ne u Crnoj Gori", zaključio je Čačić, dodajući kako je i dalje vrlo štetna monopolska pozicija IGH te da se od Vlade nije moglo očekivati niti je Vlada trebala dati državna jamstva. No, kako kaže, nevjerojatno nesposobna hrvatska Vlada nije iskoristila druge opcije koje je mogla u ovom slučaju.  

Trgovanje preko ruba regularnosti?

Vrijednost dionice posljednjih je mjesec dana rasla, i to većinom na krilima lažnih vijesti kako su dostavljena jamstva te osiguran posao u Crnoj Gori. Dok su ostalim hrvatskim građevinskim tvrtkama padale vrijednosti dionice ili neznatno rasle, IGH je od početka godine skočio za više od 20 posto. U istom razdoblju trgovano je dionicama u ukupnoj vrijednosti većoj od 43 milijuna kuna!

Upravo zbog toga čelnici IGH i Tehnike su pod istragom Hanfe, i to zbog priopćenja Zagrebačkoj burzi od 9. veljače u kojem se tvrdi da su predana valjana jamstva. Treba naglasiti kako su mnogi bili uvjereni da su Hanfa i Zagrebačka burza pogriješile u ovom slučaju jer je trgovanje dionicama davno trebalo biti obustavljeno sve dok se ne utvrde materijalne činjenice.

Zaustavili trgovanje zbog Indexa, nastavili zbog Dana

Valja ipak priznati da je tek jednom obustavljeno trgovanje, i to na dva dana na temelju pisanja Indexa, međutim, već sljedeći dan nastavljeno je trgovanje dionicama na temelju priopćenja IGH u kojem su se pozivali na izjave dane u crnogorskom dnevniku Dan.

Zanimljivo je da su čelnici IGH i Tehnike s vremena na vrijeme obavještavali burzu o tome kako ih je Konstruktor "usmeno" obavijestio, a u isto vrijeme klonili se medija. S druge pak strane iz Konstruktora se nisu izjašnjavali službeno, jer nisu na burzi, a uporno su izbjegavali novinare.

Upravo zbog trgovanja dionicama koje je bilo na rubu regularnosti te nakon što je crnogorska vlada sinoć obavijestila da nema ništa od "posla stoljeća", mnogi analitičari predviđali su stampedo na dionice, koji se na kraju i dogodio, i to odmah nakon otvaranja burze.

Radić i dalje ne zna da je izgubio "posao stoljeća"

Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) obavijestio je Zagrebačku burzu pola sata prije današnjeg otvaranja da još uvijek nisu primili i službenu obavijest o tome da neće dobiti posao izgradnje autoceste Bar - Boljare u Crnoj Gori.

"IGH d.d. do trenutka zaključenja i objave ovog dopisa nije od vodećeg člana konzorcija KONSTRUKTOR-INŽENJERING, kao niti od resornog ministarstva Saobraćaja, Pomorstva i Telekomunikacija Republike Crne Gore, Savjeta za izgradnju autoputeva u Crnoj Gori te Komisije za sprovođenje tenderskog postupka i pregovaranja, zaprimio bilo kakvu usmenu i/ili pisanu informaciju vezanu uz predmetni Projekt", stoji u službenom priopćenju Tehnike i IGH u kojem se dodaje kako su upoznati s audiozapisom izjave ministra prometa, pomorstva i telekomunikacija Andrije Lompara o prijedlogu da se raskine ugovor s hrvatskim konzorcijem.

U osam mjeseci nisu dostavili jamstva

U priopćenju stoji i kako se čeka službena odluka Vlade Crne Gore koja bi trebala stići u četvrtak.  

Podsjetimo, na sjednici Savjeta za izgradnju autoputova u Crnoj Gori kojom je predsjedao premijer Milo Đukanović donesena je sinoć odluka da se raskida ugovor s hrvatskim konzorcijem Konstruktor - IGH - Tehnika te prekidaju svaki pregovori. Isto tako, naglašeno je kako u osam mjeseci hrvatski konzorcij nije dostavio valjana bankovna jamstva, a nastavljaju se pregovori s grčko-izraelskim konzorcijem Actor-HCH.

> Ekskluzivno: Završena istraga Hanfe, IGH i Tehnika nisu prevarili ulagače

> Fijasko stoljeća: Crnogorci raskidaju ugovor i prekidaju pregovore s hrvatskim konzorcijem

> Crnogorska vlada: Ne pregovaramo s Grcima dok ne završimo s Hrvatima

> Juri Radiću u godinu dana propala tri "posla stoljeća"

> Fijasko stoljeća: Radić pod istragom, grčki konzorcij nikad bliže potpisivanju ugovora

> Đukanović potvrdio pisanje Indexa: Aktivno pregovaramo s drugoplasiranim Grcima

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara