Filipinski predsjednik Duterte: Pucajte pobunjenicama u vaginu

Filipinski predsjednik Duterte: Pucajte pobunjenicama u vaginu

Foto: Hina

FILIPINSKI predsjednik Rodrigo Duterte rekao je prošlog tjedna svojim vojnicima da pucaju ženskim pobunjenicima u genitalije, što je samo zadnji u nizu njegovih alarmantnih izjava u kojima poziva na protuzakonito nasilje ili se njime hvali. 
 
Govoreći o komunističkoj gerilskoj organizaciji koja je aktivna na Filipinima, Duterte, inače bivši predsjednik grada Davaoa, poticao je pripadnike oružanih snaga Filipina (AFP) da gađaju ženske borce u genitalije, na što su ovi navodno prasnuli u smijeh.  
 
“Ako nema vagine, bit će beskorisna (žena)”
 
“Recite vojnicima. Nova zapovijed je došla od gradonačelnika. Nećemo vas ubiti. Samo ćemo vam pucati u vaginu”, rekao je Duterte vojnicima. “Ako nema vagine, bit će beskorisna (žena)”, dodao je Duterte, implicirajući da je žena beskorisna bez svojih genitalija, prenosi Washington Post. 
 
Da cijela stvar bude još nadrealnija, Predsjednički ured za komunikaciju objavio je transkript Duterteova govora u kojem je cenzurirao riječ “vagina”. 
 
Duterteova nasilna i huškačka retorika često je usmjerena upravo prema ženama, a kad za bude prozvan, redovito se opravdava da se radi o šali. Prošlog tjedna, njegov glasnogovornik Harry Roque optužio je Filipinke da “pretjerano reagiraju” na njegove komentare. “Mislim, to je smiješno. Dajte, samo se smijte”, rekao je Rocque. 
 
Prethodno se "šalio" da vojnici mogu nekažnjeno silovati žene
 
Duterte se prethodno tako “šalio” sa silovanjem Australke otete i ubijene u toj zemlji, žaleći što je on nije “silovao prvi”. Lani je poručio svojim vojnicima da siluju žene u sukobu, a da će on preuzeti odgovorno umjesto njih. Političarke koje ga kritiziraju posebno rado ponižava kao seksualno neprivlačne kako bi ih ušutkao. 
 
“Duterteovi posljednji komentar otvoreno potiče nasilje protiv žena, doprinosi nekažnjivosti u vezi istog i dodatno potvrđuje da je on trenutno najopasniji mačo-fašist u vladi”, poručila je predstavnica filipinske feminističke organizacije Gabriela.
 
Otkad je došao na vlast demokratskim izborima, ovaj autoritarno nastrojeni filipinski predsjednik počeo je provoditi svoje predizborno obećanje da će se krvavo obračunati s dilerima, ali i ovisnicima o drogi u zemlji. Tisuće Filipinaca otada su ubijeni u nekontroliranom krvoproliću filipinske policije što je potaklo Međunarodni kazneni sud da otvori preliminarnu istragu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara