Filipinski predsjednik odobrio zakon koji brani zviždanje za ženama

Filipinski predsjednik odobrio zakon koji brani zviždanje za ženama
Foto: Hina

FILIPINSKI predsjednik Rodrigo Duterte, poznat po seksističkim i mizoginim izjavama, odobrio je zakon kojim se kažnjavaju ispadi poput dobacivanja, zviždanja ženama te ostali oblici seksualnog uznemiravanja na javnim mjestima. 

Duterte je potpisao zakon "Sigurni prostori" 17. travnja tvrdeći da "shvaća potrebu za takvom vrstom zakona", rekao je u utorak predsjednikov glasnogovornik, Salvador Panelo.  

"S obzirom na to da je on nadležan za provedbu zakona u zemlji, bit će prvi koji ga i poštuje", dodao je referirajući se na sumnje da ga se Duterte možda neće pridržavati. 

Kazne do šest mjeseci zatvora i 200 dolara

Radom za javno dobro ili zatvorom i kaznama kažnjavat će djela kao što su psovanje, dobacivanje neprimjerenih komentara, zviždanje, pohotno odmjeravanje i napadno zurenje, podrugljive, mizogine, transfobne, homofobne i seksističke ispade, neumjereno pričanje seksualnih viceva, korištenje seksualnih imena, komentara i zahtjeva. 

Oni koji budu proglašeni krivima za spolno samozadovoljavanje na javnim mjestima, bit će kažnjeni do šest mjeseci zatvora i kaznom od najmanje 200 dolara.

Djela kao što su uhođenje, dodirivanje, štipanje i trljanje kaznit će se također zatvorom do šest mjeseci i kaznom od najmanje 600 dolara.

Duterte poznat po seksističkim ispadima

Duterte (74) je bio optužen za većinu takvih djela. 

Nekoliko tjedana prije nego što je prisegnuo za predsjednika u lipnju 2016. godine, zazviždao je za jednom novinarkom na konferenciji za medije u svojem rodnom gradu Davaou. Njegovi nastupi zapamćeni su po seksističkim izjavama i šalama o silovanju.

Panelo je rekao da se zakon ne odnosi na Dutertea jer njegove izjave nisu imale namjeru nekog uvrijediti niti su bile nekom direktno upućene. 

"Njegove šale imaju cilj nasmijati ljude, a ne uvrijediti", rekao je. 

"Ako poslušate njegove šale, istinski ćete se nasmijati. Publika se smije iz srca. To nije neprimjereno."

Panelo je istaknuo da Duterte poštuje žene te se "negativno odnosi" prema ljudima koji ih vrijeđaju. 

"Ako predsjednik prekrši zakon na bilo koji način, može ga za to tužiti bilo tko", dodao je. "Nitko nije iznad zakona, pa ni sam predsjednik, što nam on sam uvijek govori", zaključio je Panelo. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara