Film "Harrisonovo cvijeće" uskoro u hrvatskim kinima

FILM "Harrisonovo cvijeće", snimljen u francuskoameričkoj koprodukciji, čija se radnja odvija u vrijeme ratnih stradanja u Vukovaru, u distribuciju po hrvatskim kinima trebao bi krenuti u narednih mjesec dana.

U roku od mjesec dana film će se pripremiti za distribuciju, trebaju se još dovršiti kopije i plakati, rekla je Milica Guštin, direktorica distributera "MG film".

Film "Harrisonovo cvijeće" potresna je priča o ljubavi bračnog para razdvojenog ratom. Ugledni fotograf Harrison (glumi ga David Strathairn) iz New Yorka odlazi u rat koji se razbuktava u Europi. Kad dobije vijest da joj je suprug poginuo u Vukovaru, Sarah (Andie MacDowell) u to ne želi vjerovati i odlazi ga tražiti. U potrazi joj pomažu suprugovi kolege, Kyle (glumi ga ovogodišnji Oskarovac Adrien Brody), Stevenson (Brendan Gleeson) i Yeager (Elias Koteas).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Film francuskog redatelja Eliea Chouraquija, snimljen 2000., premijerno je prikazan u kinu "Croatia", u organizaciji Hrvatskog istinskog preporoda (HIP).

Predsjednik Odbora za kulturu HIP-a, Antun Mateš zamjera što film nije i ranije došao u hrvatska kina, s obzirom da se, kako je rekao, u svjetskim metropolama prikazuje već godinu dana. Mateš smatra da je pozornost na film o ratu u Vukovaru trebao skrenuti netko od "službenih osoba", a i u hrvatskim medijima se, napomenuo je, o tom filmu uopće nije pisalo.

Apsurdnim Mateš smatra što je za razliku od Hrvatske film navodno u redovitoj video-distribuciji u Srbiji. Ocijenio je da bi domaćim filmašima taj film mogao pokazati kako snimati filmove o ratu i kako poboljšati hrvatsku kinematografiju.

Nije neuobičajeno da se film prikaže s tolikim odmakom jer to nije veliki filmski hit poput, primjerice, Harryja Pottera, rekla je Milica Guštin, podsjetivši da je MG film "Harrisonovo cvijeće" kupio još u predprodukciji. Ona ne misli da je film trebao dobiti politički prizvuk, no, drži da je "svaka reklama dobra reklama i da je dobro što je tako kvalitetan film zapažen".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara