Film "Pijanist" Romana Polanskog osvojio sedam francuskih Cesara

´PIJANIST´ Romana Polanskog, priča o užasima holokausta, osvojio je sedam francuskih filmskih nagrada Cesar, uključujući nagradu za najbolji film, na svečanosti održanoj proteklog vikenda u Parizu.

Film, snimljen prema stvarnom životu Wladyslawa Szpilmana, pripovijeda o pijanistu Židovu koji preživljava nacističku okupaciju Varšave za Drugog svjetskog rata.

´Pijanist´, nominiran i za Oscara, prošle je godine osvojio Zlatnu palmu festivala u Cannesu.

Polanski je, osim toga, dobio Cesara za najboljeg redatelja, a glavni glumac Adrien Brody nagrađen je za najboljeg glumca godine.

´Pijanist´ je, osim toga, osvojio Cesare za scenografiju, glazbu, zvuk te kameru.

Najboljom glumicom proglašena je Isabelle Carre za ulogu u filmu ´Sjećati se lijepih stvari´ Zabou Breitman, a najbolji film Europske unije je ´Pričaj s njom´ Pedra Almodovara.

Na svečanosti, koju su obilježile napetosti između SAD-a i Francuske oko iračke krize, nagrade je primilo troje Amerikanaca.

Poznata američka glumica Meryl Streep i redatelj Spike Lee nagrađeni su Cesarima za životno djelo, a politički angažiran Michael Moore nagradom za najbolji strani film - ´Bowling for Columbine´, dokumentarcu o američkoj opsjednutosti oružjem.

U obraćanju nazočnima, Moore je zahvalio Francuskoj na francuskim poljupcima, krumpirićima i francuskoj vladi na zalaganju za mirno razoružanje Iraka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara