Filmu "In America" Jima Sheridana Grand prix festivala u Gentu

Film "In America" irskog redatelja Jima Sheridana dobio je proteklog vikenda u Gentu (na sjeverozapadu Belgije) grand prix na 30. međunarodnom filmskom festivalu Flandrije, čijim je žirijem ove godine predsjedala francuska glumica Jeanne Moreau. L

"In America" je priča o irskoj obitelji koja doseljava u New York nakon smrti najmlađeg sina i o teškoćama na koje nailazi u prilagodbi novoj okolini.

Festival u Gentu, koji svake godine ustraje u naglašavanju "značaja filmske glazbe", dodijelio je nagradu za najbolju glazbu Poljaku Zygmuntu Koniecznyju, skladatelju glazbe za film "Pornografija" njegova sunarodnjaka Jana Jakuba Kolskog.

Film Korejca Ima Songsooa "A Good Lawyers Wife" dobio je nagradu za najbolju režiju. To je priča o prevarenoj ženi koja se upušta u vezu s adolescentom iz susjedstva, redatelja koji ima ugled provokatora, a "seksualnost promatra kao pojas za spasavanje", prema riječima Jeanne Moreau.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Napokon, nagrada za najbolji scenarij otišla je u ruke Norvežanina Benta Hamera za film "Kitchen Stories" koji priča o dolasku 18 švedskih istraživača u norveško selo 50-ih, koji će proučavati ponašanje njegovih stanovnika.

Festival u Gentu je na svoju tredesetu obljetnicu u dvanaest dana imao stotinjak tisuća gledatelja.

"Festival nema nikakve veze s komercijalnim filmovima i star-sistemom", kaže Jeanne Moreau. "Uronjeni smo u publiku, redatelji i skladatelji se druže. Ova vrsta festivala omogućuje da se na tržište, pa i flamansko, dođe s nečim drugim osim s američkim filmovima."

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara