Fina otpušta najmanje tisuću radnika

Tekst: I.Ka.
Foto: Fina

DRŽAVNA agencija Fina smanjuje broj zaposlenih s 4.400 na 3.400. U tehnološkom višku dominirat će radnici koji imaju uvjete za prijevremenu mirovinu. Uprava je jučer potvrdila da se bavi sveobuhvatnim projektom koji uključuje reorganizaciju, procjenu optimalna broja zaposlenih, unapređivanje upravljanja imovinom i smanjenje troškova.

Radnicima koji dobiju otkaz isplatit će se stimulativne otpremnine u visini 60 posto njihove plaće po godini staža, uz neke dodatke za zaposlene koji još nemaju prve uvjete za mirovinu. Predsjednik NHS-a Krešimir Sever koji vodi sindikat Fine desetak se godina odrekao povišice kako bi izbjegli otkaze.

Otkazi u Fini dolaze u najnezgodnije vrijeme u državi jer je od početka godine u Hrvatskoj 64.000 radnika ostalo bez posla kao tehnološki višak. Otkazi po tvrtkama napunili su burzu rada, ali i mirovinski zavod koji sada ima 26 tisuća primatelja mirovine više nego potkraj prošle godine, piše Večernji list.

Fina će s oko 1.000 otpuštenih radnika biti ovogodišnji rekorder po broju otkaza. Tijekom godine najviše otkaza zbog tehnološkog viška bilo je u Plivi i to 809, u Hrvatskoj pošti 285 djelatnika je dobilo otkaz, U Hypo banci 131 dok je u DIN Novoselcu 100 djelatnika ostalo bez posla.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara