FINA: "Postupci ovrhe kod nas su brzi i učinkoviti"

FINA: "Postupci ovrhe kod nas su brzi i učinkoviti"

Foto: FaH, 123rf

FINA je reagirala na Indexov tekst OVRŠNI BIZNIS Na blokadama građana FINA, odvjetnici i lupači pečata zaradili milijarde kuna objavljen 11. srpnja 2016.

Reagiranje FINE donosimo u nastavku:

Navodi iz predmetnog teksta su neistiniti, netočni, zlonamjerni i senzacionalistički te nemaju namjeru objektivno informirati javnost.

Nije jasno iz kojeg razloga je tekst prvenstveno usmjeren protiv Fine, kada se i iz izjave gđe. Kervatin jasno vidi da se njeni navodi odnose na troškove javnih bilježnika i odvjetnika, čiji troškovi ovise i o visini potraživanja, dok je naknada Fine fiksna, uvijek jednaka i podaci o istoj su svima javno dostupni (pa ih i gđa Kervatin navodi) te je propisana cjenikom koji je odobren od strane Ministra financija i javno objavljen na internetskim stranicama Fine.

Fina nikako nije uzročnik nastanka niti povećanja dugova, već čak suprotno, kroz brz i ekonomičan sustav upravo omogućuje da se ovrha provede uz što manji trošak za ovršenika i ovrhovoditelja. Posao provedbe ovrhe je posao koji je povjeren Fini zakonom i čija je svrha osiguranje funkcioniranja pravnog sustava RH i omogućavanje izvršenja sudskih odluka.

Kako je Fina državna agencija, prilikom određivanja visine naknade za provedbu ovrhe, polazi se upravo od činjenice da ista mora biti dovoljna za financiranje sustava provedbe ovrhe na novčanim sredstvima i nikako joj nije cilj postizanje nekakve ogromne zarade, što se jasno vidi, osim iz same visine naknade, i iz toga što je naknada Fine uvijek jednaka, neovisno o visini duga građana - Fina naplaćuje kroz naknadu samo obavljeni posao, a nikako nekakav postotak kako bi od navedenog posla postigla što veću zaradu na uštrb ovršenika.

Čak štoviše, radi sustava provedbe ovrhe pred Finom je 2012. godine uvedena i izravna naplata sudskih i upravnih odluka i obračuna neisplaćene plaće, što znači da stranke, pogotovo radnici za neisplaćene plaće, uopće ne moraju pokretati i voditi ovršne postupke nakon postupka u kojem je pravomoćno utvrđena tražbina, odnosno nakon što im je izdan obračun neisplaćene plaće, što znači da su oslobođeni plaćanja tih troškova - i troškova pristojbi i troškova odvjetnika, a da ne govorimo o vremenu koje se je time uštedjelo.

Nadalje, naglašavamo da putem ovrha i radnici naplaćuju svoje plaće od poslodavaca koji je nisu isplatili, djeca naplaćuju zakonsko uzdržavanje koje im roditelji ne plaćaju, bez potrebe da predujmljuju ili uplaćuju Fini kakve naknade, jer se naknada naplaćuje od ovršenika, odnosno rizik naplate naknade upravo Fina preuzima na sebe. Također, naplaćuju se novčane kazne od počinitelja kaznenih djela i prekršaja, sudske pristojbe, porezi, carine, naknade štete i druge tražbine čijom pravovremenom naplatom se upravo osigurava funkcioniranje pravnog sustava.

Također neosnovani su i nejasni iznosi koje nabraja gđa Kervatin i nije jasno kako je došla do tih zaključaka. - Fina je provela 7 milijuna ovrha, ali od ukupnog broja ovrha veliki je broj zadužnica, novčanih kazni, poreznih rješenja, sudskih pristojbi i drugih tražbina za koje je izvjesno da ne postoje navedeni troškovi za koje gđa Kervatin navodi, na temelju samo njoj poznatih činjenica, da iznose po 1000 kn.

Kako je postupak pred Finom brz i ekonomičan, ne zahtijeva sudjelovanje odvjetnika jer je jednostavan, nikako ne možemo govoriti o velikim troškovima provedbe ovrhe na novčanim sredstvima iz razloga jer je od 2011. godine ovrha na novčanim sredstvima po računu uistinu zaživjela ali na jedan transparentan, brz, učinkovit i ekonomičan način te je zbog toga došlo do rasterećenja sustava od drugih postupaka a time i ukupnog pojeftinjenja troškova same provedbe ovrhe, a ne povećanja troškova kako se to zlonamjerno navodi u tekstu.

Iz sadržaja i tona navedenog teksta, možemo zaključiti da mu je jedina svrha uznemiravanje građana Republike Hrvatske, nanošenje štete i narušavanje ugleda pravosudnog sustava i Fine jer su navodi u tekstu ne samo neistiniti nego neprovjereni i zlonamjerni.

S poštovanjem

Ured Uprave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara