Finska vlada preporuča što bržu ratifikaciju hrvatskog SSP-a

FINSKA vlada donijela je na svojoj sjednici u srijedu preporuku koju će uputiti Parlamentu za što skorijom ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske i EU, doznaje se u srijedu u Helsinkiju iz izvora u hrvatskom izaslanstvu nakon razgovora predsjednika Republike Stjepana Mesića s novim finskim premijerom Mattijem Van Hanenom.

Preporuka će u petak biti službeno upućena u Parlament, a prema ranijim riječima finske predsjednice Tarje Halonen njegova odluka može se očekivati u idućih nekoliko mjeseci.

Finska je jedna od pet zemalja, uz Britaniju, Nizozemsku, Italiju i Belgiju koja dosad nije ratificirala SSP.

Premijer Van Hanen izrazio je u razgovoru s Mesićem potporu hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU. Posebice je istaknuo mirotvorne aktivnosti hrvatskog predsjednika u regiji te je također izrazio interes finske strane za jačanjem gospodarskih odnosa. U razgovorima je dogovorena i što skorija razmjena gospodarskih posjeta između dviju zemalja.

Mesić je u srijedu boravio u jednodnevnom radnom posjetu Finskoj, tijekom kojega je u vođenim bilateralnim razgovorima, izražena snažna finska podrška Hrvatskoj na putu u članstvo u EU.

"Finska podržava i ohrabruje hrvatska nastojanja na ulasku u EU" izjavila je finska predsjednica Tarja Halonen po završetku jutrošnjih razgovora Mesićem. Ističući važnost ukupnih procesa europske integracije, finska predsjednica rekla je da će Finska učiniti sve da pomogne Hrvatskoj na tom putu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U razgovorima dvoje predsjednika bilo je riječi i o regionalnoj suradnji na području jugoistoka Europe i Skandinavije, odnosno Baltika. Halonen je istaknula da visoko cijeni napore hrvatskog predsjednika na demokratizaciji i pomirenju u regiji, dok je Mesić rekao da bi i na području jugoistoka Europe trebala biti uspostavljena onakva suradnja kakva postoji među baltičkim zemljama.

Predsjednici Halonen i Mesić razgovarali su i o daljnjem razvoju bilateralnih odnosa dviju zemalja. Prema Mesićevim riječima, nakon današnjeg razgovora može se očekivati "brži uzlet ukupnih odnosa s Finskom, posebno gospodarskih".

Hrvatski predsjednik pozvao je svoju finsku kolegicu u posjet Hrvatskoj, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Predsjednica Halonen izabrana je na dužnost u siječnju 2000., postavši prva žena na čelu finske države nakon 11 svojih muških prethodnika od osamostaljenja 1917. do danas, te ujedno treći socijaldemokratski predsjednik za redom. Uživa iznimno visoku potporu u javnosti - prema nedavnom Gallupovom istraživanju podupire je čak 90 posto Finaca.

Predsjednik Mesić susreo se tijekom dana i s predsjednikom finskog Parlamenta Paavom Liponnenom koji mu je simboličkom gestom uručio srebrni ključ finskog Parlamenta.

Mesić je tijekom popodneva posjetio i sjedište finske telekomunikacijske tvrtke Nokia gdje su ga čelni ljudi upoznali s radom tog najjačeg svjetskog proizvođača mobilnih telefona. Tvrtka je u posljednjih desetak godina ostvarila izniman razvoj na području mobilne telefonije te danas drži gotovo 40 posto svjetskog tržišta.

Predsjednik Mesić otputovao je u večernjim satima iz Helsinkija u Stockholm gdje u četvrtak i petak nastavlja svoju skandinavsku turneju susretima sa švedskim dužnosnicima i gospodarstvenicima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara