Finski krvnik školski pokolj dogovarao s američkim tinejdžerom?

POČINITELJ nedavnog pokolja u srednjoj školi Jokela u finskom gradu Tuusuli je, sudeći po onome što su otkrili istražitelji, bio preko Interneta povezan s 14-godišnjim američkim tinejdžerom, prošli mjesec uhićenim pod sumnjom da je namjeravao počiniti slično zlodjelo.

U računalu 18-godišnjeg Pekke-Erica Auvinena su pronađeni dokazi o korespondenciji s Dillonom Cosseyejem, koji je planirao napad na srednju školu Plymouth Whitemarsh u predgrađu Philadelphije.

Tinejdžeri su otkrili kako dijele divljenje prema Ericu Harrisu i Dylanu Klieboldu, tinejdžerima iz grada Littleton u državi Colorado koji su u proljeće 1999. godine izvršili oružani napad na srednju školu Columbine te osim sebe ubili 12 učenika i jednog nastavnika. Osim poruka, Auvinen i Cossey su razmjenjivali video-snimke, a diskutirali su i o video-igrama.

Auvinen je prošli tjedan, nakon što je svoje namjere bio najavio na YouTubeu, upao u školu, ubio pet učenica, direktoricu i bolničarku, a potom sebi oduzeo život.

Kod Cosseya je policija pronašla pušku, zračne pištolje, mačeve, noževe i priručnik za izradu bombi.

Cosseyev odvjetnik J. David Farrell tvrdi kako je njegov klijent "užasnut" događajima u Finskoj, te da "ni na koji način nije ohrabrivao Auvinena".

 

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara