Fischer: Ulazak Turske u EU - "Dan D" u ratu protiv terorizma

PRIMANJE Turske u EU bit će "gotovo Dan D u ratu protiv terorizma", izjavio je u srijedu za radio BBC njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer.

"Europeizacija znači modernizaciju, a modernizacija jedne islamske zemlje u sklopu zajedničkih europskih vrijednosti mogao bi predstavljati Dan D u ratu protiv terorizma", izjavio je šef njemačke diplomacije, aludirajući da bi primanje Turske u EU moglo imati značaj savezničkog iskrcavanja u Normandiji u lipnju 1944.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To će biti najveći poraz svih totalitarnih ideja i terorizma", rekao je Fischer u intervjuu za britansku radio i tv-mrežu. No, "Turska nije zemlja srednje veličine" i bit će "veliko pitanje hoće li Europa biti u stanju nositi se s primanjem jedne takve zemlje članice", rekao je Fischer.

"Po mome mišljenju primanje Turske u EU apsolutno je u našem interesu. Nakon 40 godina davanja obećanja Turcima, daljnje odbijanje moglo bi imati vrlo negativne posljedice, posebno nakon događaja 11. rujna 2001." te bi tu zemlju moglo gurnuti u ruke ekstremista, kazao je Fischer.

Fischer je u utorak u Londonu razgovarao sa svojim britanskim kolegom Jackom Strawom, a jedna od tema njihova razgovora bila je iranski nuklearni program.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara