Fischler: EK spremna posredovati između Slovenije i Hrvatske

EUROPSKI povjerenik za poljoprivredu i ribarstvo Franz Fischler izjavio je u razgovoru za slovensku televiziju da bi Europska komisija bila spremna posredovati između Slovenije i Hrvatske u vezi proglašenja gospodarskog pojasa u Jadranskom moru ako to zatraže obje strane, ali da je proglašenje takvog pojasa u skladu s međunarodnim pravom, te da to nije u suprotnosti sa članstvom u Europskoj uniji.

Kako je večeras tekst razgovora prenijela agencija STA, Fischler - kojemu su slovenski dužnosnici prije tjedan dana uputili pismo u kojem traže da se Europska komisija očituje o hrvatskoj namjeri da proglasi ekonomsku zonu u Jadranu - rekao je da se Bruxelles protivi "jednostranom" proglašenju takvih zona.

"Ne mogu imati ulogu suca jer nemam tog prava. Pravila moraju prihvatiti obje države i najvažnije je da se njihovi predstavnici idućih tjedana i mjeseci sastanu i o tome razgovaraju. Ako susjedne države u tom sporu zamole za političku pomoć, spremni smo je osigurati, no naravno moraju je zatražiti obje strane", pojasnio je Fischler u razgovoru za emisiju "Odmevi" slovenske televizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fischler je međutim posredno zanijekao teze slovenskih dužnosnika kako se EU protivi osnivanju ekonomskih zona u Sredozemlju ili drugdje.

Po njegovim je riječima osnivanje takvih zona pravo obalnih država, a njihovo eventualno članstvo u EU to ne mijenja.

"Španjolska je recimo proglasila zaštićenu ribarsku zonu. Dok je to u skladu sa međunarodnim obvezama i međunarodnim pravom, sa pravnog stajališta ne možemo spriječiti takva proglašenja", izjavio je Fischler.

On je - u vezi sa sporom između Ljubljane i Zagreba oko proglašenja gspodarskog pojasa - rekao da je EU načelno za proglašenje ribarskih zona kako bi se poboljšalo gospodarenje morskim bogatstvom, no da je s političkog aspekta potreban dijalog, "kako je to među susjednim državama i inače običaj".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara