Fisher upozorava na EU "dviju brzina"

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova Joschka Fischer upozorio je u petak da bi neuspjeh prošlotjednog summita Europske unije u Bruxellesu mogao rezultirati stvaranjem Unije dviju brzina i zauzeo se za dodatnu pomoć kako bi se Poljska privolila (ili privoljela?) da razmotri uloženi veto.

"EU s različitim brzinama i jezgrama nije naš cilj", izjavio je Fischer pred njemačkim parlamentom.

Dodao je da bi se taj proces mogao ubrzati ako se ne postigne sporazum o europskom ustavu.

U razgovoru za časopis "Der Spiegel", Fischer je rekao da bi neuspjeh pregovora mogao dovesti do stvaranja manjinske skupine država, koje podupiru zbližavanje s ostalim članicama u području

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sigurnosti, obrane, unutarnjih poslova, pravosuđa i zakonodavstva.

Španjolska i buduća članica Poljska blokirale su dogovor o ustavu prošloga tjedna. Varšava i Madrid odbacili su predloženu podjelu moći među državama, koja bi smanjila njihova glasačka prava, a povećala prava Njemačke i Francuske.

Fischer je pozvao Poljsku da razmotri svoj veto na ustav i zauzeo se za veću pomoć za razvoj te zemlje.

"Smatramo da je bolje uložiti u prvi kilometar autoceste i pruge u Poljskoj i ostalim budućim članicama, nego u zadnji kilometar u nekoj južnoeuropskoj zemlji", istaknuo je Fischer.

Naime, Fischer je prošle godine ponavljao da će se zemlje juga Europe - među njima Španjolska, Portugal i Grčka, trenutačno primateljice pomoći Europske unije, morati odreći tih prava nakon što 1. svibnja 2004. EU primi deset, uglavnom istočnoeuropskih nacija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara