Flieckenschild: Misija MMF-a i hrvatska vlada dogovorile novi stand by

MISIJA MMF-a postigla je s hrvatskom Vladom sporazum o novom stand by aranžmanu Hrvatske i MMF-a, izjavio je danas voditelj Misije MMF-a Hans Flickenschild.

Svrha stand by-a je uspostavljanje određene discipline u idućoj, izbornoj godini, te povjerenja tržišta koje će Vladi omogućiti jednostavan i brz pristup financijskom tržištu, kazao je Flieckenschild na konferenciji za novinare.

Stand by bi bio na iznos od 140 milijuna dolara, a Odbor izvršnih direktora MMF-a o novom će aranžmanu odlučivati 3. veljače, istaknuo je voditelj Misije MMF-a. Hrvatski bi sabor pak o stand by aranžmanu trebao raspravljati sredinom idućeg tjedna.

Stand by bi vrijedio iduću godinu, a Vladi bi se dala mogućnost da traje do ožujka 2004. kako bi joj se omogućilo da povuče sredstva iz aranžmana ako to bude potrebno, kazao je Flickenschild, dodajući da Vlada u pismu namjere ističe da sredstva neće biti povlačena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao glavni cilj stand by-a naveo je stabiliziranje udjela duga u BDP-u, ističući da je za to potrebno ostvariti dva cilja - osigurati razmjerno nizak proračunski deficit, te zaustaviti izdavanje državnih jamstava. Podsjetio je da je proračunom za 2003., kojeg je Sabor već prihvatio, planiran deficit od 5 posto BDP-a.

Kao kontrolne točke novog stand by-a naveo je daljnji program privatizacije, posebice Ine, te potrebne zakonodavne promjene kao što su donošenje izmjena ili novih zakona o trgovačkim društvima, o tržišnom natjecanju, o radu, o stečaju.

Flickenscihld drži da je program koji je definiran i novim stand by aranžmanom vrlo odgovoran i odlučan potez Vlade u izbornoj godini, a vidi ga kao nastavak Vladine politike fiskalne prilagodbe i strukturnih reformi.

Na pitanje treba li on Hrvatskoj, kazao je da joj možda i ne treba, ali da njime definirana politika nameće određenu samodisciplinu i omogućuje neke pogodnosti, kao što su veća ulaganja na hrvatsko tržište i jednostavniji pristup izvorima financiranja, istaknuo je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara