Florence Hartman se na presudu Haškog suda žalila UN-u

Foto: AFP

FLORENCE Hartmann, bivša glasnogovornica glavne haške tužiteljice Carle Del Ponte, žalila se UN-u na odluku Tribunala da je kazni zbog nepoštivanja suda.

Hartmann je uputila apel specijalnom izvjestitelju UN-a zbog kršenja slobode izražavanja, u kom je na 71 stranici iznijela detalje svog slučaja i pojasnila kršenje prava na slobodu iznošenja informacija od javnog i općeg interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetimo, Haški sud je 2009. Hartmann osudio zbog nepoštivanja suda jer je objavila dvije povjerljive odluke suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića, za što je morala platiti kaznu od 7000 eura.

Hartmann u predviđenom roku nije uplatila globu, niti u naknadnom roku nakon opomene, zbog čega je sud izdao nalog za njenim uhićenjem i odredio joj sedmodnevnu zatvorsku kaznu.  S druge strane, Hartmann tvrdi da je novce uplatila na račun u francuskoj banci, do čega je Tribunal mogao doći da se obratio francuskim vlastima kako je trebao.

Hartmann sad od UN-a traži da ustanovi je li Haški sud presudom izvršio kršenje međunarodnih normi prava za slobodu izražavanja, što se nastavilo i izdavanjem međunarodne tjeralice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara