Fond za zaštitu okoliša ostao bez novca: "Kriva je bivša vlada"

Fond za zaštitu okoliša ostao bez novca: "Kriva je bivša vlada"

Foto: 123rf

"ZBOG toga što je prošla Vlada nerealno odnosno financijski neodrživo planirala natječaje i javne pozive za energetsku obnovu kuća i zgrada, proračun Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (Fond) ove i sljedeće godine opteretio se sa 750 milijuna kuna obveza koje trenutno teško podmiruje“, izjavio je danas medijima v.d. direktora Fonda Ljubomir Majdandžić.

Naveo je kako je Fond ugovorio velik broj projekata koji dolaze na naplatu te su trenutno tekuće obveze veće od prihoda. Zbog toga će Fond, kako kaže Majdandžić od Vlade RH zatražiti suglasnost za odobrenje prekoračenja po transakcijskom računu u iznosu do najviše 100 milijuna kuna radi financijskog uravnoteženja likvidnosti.

Na niže prihode Fonda utjecale su politike smanjenja neporeznih davanja po osnovi naknada za okoliš na vozila na motorni pogon, ukidanje povratne naknade za ambalažu od mlijeka i mliječnih proizvoda i druge. Tomu valja pridodati i ovogodišnje niže cijene dionice emisijskih jedinica na europskoj burzi. Iz tih će razloga Fond ove godine uprihoditi oko 100 milijuna kuna manje, navodi se u priopćenju Fonda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je izvanproračunska institucija čiji se proračun puni zakonski propisanim naknadama koje plaćaju onečišćivači okoliša.

"Uprihođena sredstva koriste se za financiranje projekata zaštite okoliša i prirode, energetske učinkovitosti, kao i za financiranje sustava za gospodarenje posebnim kategorijama otpada. Financijskim planom Fonda za 2016. godinu planirani su prihodi i primitci u iznosu od oko 1,6 milijardi kuna", pojašnjava Majdandžić.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara