Forbes - "Hrvatska u EU: Katastrofa koja čeka da se dogodi"

Foto: AFP

AKO HRVATSKA ne počisti vlastito dvorište prije ulaska, još će jedna šepajuća ekonomija postati uteg za Europsku uniju i tako povećati problem koji već postoji. Time se riječima kolumnist Richard Levick u uglednom američkom časopisu Forbes osvrnuo na završetak pregovora Hrvatske s Europskom unijom.

U tekstu se iznosi kako je s približavanjem 2013. godini sve više pozornosti usmjereno ka hrvatskim gospodarskim problemima, a osvrće se i na upozorenje guvernera HNB-a Željka Rohatinskog kako se treba smanjiti rashode da bi se izbjegao ekonomski kolaps.

U Hrvatsku su se uložili milijuni, a reforme nisu napravljene

Kolumnist se poziva i na izjave predsjednica Hrvatske 21. stoljeća Nataše Srdoč kako je rizično hrvatsko gospodarstvo otežavajući faktor za europske i američke porezne obveznike i to zbog visoke stope zaduženosti i nefunkcionalnog pravnog sustava. Poziva se i na Srdočinu izjavu kako bi procesuirala sve bivše i sadašnje političare koji su neobjašnjivo bogati i taj novac iskoristila za otplatu hrvatskog vanjskog duga.

Kolumnist podsjeća i kako su Europa i Amerika u Hrvatsku tijekom prošlog desetljeća uložili skoro milijardu eura za reforme, a da se ništa nije napravilo, te zaključuje kako bi se MMF u slučaju hrvatske krize našao u problemu, a to je dopustiti bankrot Hrvatske ili nastaviti financirati pohlepne političare. Pri tom ističe kako većim donacijama samo jačaju "režim".

Na kocki je puno više od integriteta zemlje

"Ulazak Hrvatske u EU u najboljem je slučaju šansa za ubrzavanje promjena. Promjenu režima treba podržati svim sredstvima ako je ona moguća. Ako nije moguća, mašite im europskom 'mrkvom' kako biste dobili barem neke opipljive rezultate", piše Levicki.

Autor zaključuje kako je Hrvatska "dramatičan dokaz" da je po pitanju korupcije onoga što su antikorupcijski pioniri godinama govorili: da je u pitanju više od integriteta same zemlje ili korporacije.

"Puno više toga je na kocki. Postoji osjetljiva globalna ravnoteža u svijetu. Ako zemlje kao što je Hrvatska igraju veliku ulogu na međunarodnoj sceni bez čvrstih antikoruptivnih inicijativa, ravnoteža će nestati", zaključio je. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara