Forbes objavio listu 100 najmoćnijih žena na svijetu, Kolinde nema nigdje

Forbes objavio listu 100 najmoćnijih žena na svijetu, Kolinde nema nigdje
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL, Screenshot: Forbes

ČASOPIS Forbes pred kraj svake godine sastavlja listu najutjecajnijih osoba po različitim kategorijama. Za 2019. godinu kao najmoćniju ženu na svijetu je proglasio njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Ovo je deveta godina zaredom da se Merkel našla na samom vrhu ovog prestižnog spiska. U Forbesovom obrazloženju se kao razlozi spominju "njena čelična odlučnost koja se ogleda u suprotstavljanju Donaldu Trumpu kao i dozvola ulaska više od milijun izbjeglica iz Sirije u Njemačku".

Iza Merkel se na drugom mjestu našla Christine Lagarde, predsjednica Europske centralne banke koja je prije ove funkcije obavljala dužnost Generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda. Lagarde se također našla na dvadeset drugom mjestu Forbesove prošlogodišnje liste najmoćnijih osoba na svijetu.

Na trećem mjestu je Nancy Pelosi, prva žena na mjestu predsjednice američkog Kongresa, što je funkcija koju je preuzela još 2007. godine. U rujnu 2019. Pelosi je najavila formalni početak procedure o opozivu Donalda Trumpa povodom optužbi za zloupotrebu dužnosti predsjednika SAD-a.

Nema Kolinde

Na stotom mjestu ovogodišnje liste se našla Greta Thunberg, ekološka aktivistica iz Švedske.

Kolinde ove godine nema na listi. Lani je, podsjetimo, bila na visokom 47. mjestu.

Od zemalja iz susjedstva, srpska premijerka Ana Brnabić našla se na 88. mjestu.

Kolinda je lani, a bilo je to nakon Svjetskog prvenstva, završila na visokom 47. mjestu. Ove godine je nema na listi, ali njoj to očito ne smeta da nahvali svoje diplomatske sposobnosti.

"Kad u razgovoru s ljudima saznate prave probleme, ono što ih muči, ono što bi ih zadržalo, onda počnete od prvog mandata kojim postavljate te nekakve okosnice dobrog razvoja, znači rasta gospodarstva, naravno u suradnji s onima koji za to imaju izvršne ovlasti... Ali isto tako kako sam bila i obećala, najbolja hrvatska diplomatkinja u smislu privlačenja poslova i stranih ulaganja. Moj cilj i dalje ostaje pospješiti život u Hrvatskoj", kazala je Kolinda.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara