FOTO Gradovi su pusti, smrzlo se i more, u Zagrebu i Rijeci osjet hladnoće -22

FOTO Gradovi su pusti, smrzlo se i more, u Zagrebu i Rijeci osjet hladnoće -22

Foto: Borna Filic/PIXSELL, Goran Kovacic/PIXSELL, Hrvoje Jelavic/PIXSELL, Dusko Jaramaz/PIXSELL

HRVATSKU je jučer stigao polarni val i donio temperature koje su debelo ispod ništice. No iako i službena mjerenja govore o vrlo niskim temperaturama, stvarni osjet hladnoće mnogo je veći.

>> HRVATSKA SE SMRZAVA Unutrašnjost u debelom minusu, na Jadranu olujna bura, promet paraliziran

Naime, službena meteorološka mjerenja ne računaju hladnoću koju osjeća naša koža izložena vjetru pri određenim temperaturama zraka. Vjetar koji puše, a danas je to u gotovo cijeloj Hrvatskoj  umjeren do jak sjeveroistočnjak, odnosno na Jadranu bura, značajno pojačava hladnoću koju osjeća naše tijelo.

Svoje snimke i fotografije šaljite nam na desk@index.hr ili u inbox naše Facebook stranice.

Gradovi su zaleđeni na -22, a na ulicama je pustoš

Prema meteorološkom servisu AccuWeather tako je stvarna temperatura koju osjećamo i do 16 stupnjeva niža od mjerenih temperatura. Gradovi su zaleđeni.

U Osijeku je tako u 9 sati izmjereno -8°C, no stvarni osjet je -18°C. U Varaždinu je -10°C, ali stvarni osjet je -22°C. U Zagrebu je -9°C, no stvarni osjet je također -22°C.

U Rijeci je u 9°C sati izmjereno -6°C, no stvarni osjet je zbog bure koja puše -22°C. Zbog jake bure i hladnoće zatvorena je riječka tržnica.

 

U Puli je stvarni osjet -16°C, dok mjerenja pokazuju -4°C. Stvarni osjet od -22°C je i u Senju zbog snažne bure, iako je službeno izmjereno -8°C.

Zaledilo se i more

U Zadru je izmjereno -2°C, no stvarni osjet je -8. U Šibeniku je bilo 3, ali stvarni osjet je -14°C. Šibenska riva ujutro je bila pusta, a fontana ispred crkve Gospe van grada se zaledila.

U Tisnom se zaledilo i more.

 

U Splitu je, u odnosu na ostatak Hrvatske, još uvijek ugodan jedan stupanj iznad nule, no stvarni osjet je -6°C.  Dubrovnik je službeno na još ugodnija 2°C, no i tu je osjet značajno manji, -7°C.

Narančasto upozorenje

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda danas će cijeli dan puhati umjeren do jak sjeveroistočni vjetar. Tek će sutra oslabjeti na kopnu, dok će na Jadranu i dalje puhati umjerena do jaka bura pa će i osjet hladnoće i dalje biti mnogo veći od temperatura koje pokazuju mjerenja. Posebno snažna pa i olujna bura puhat će na Kvarneru, s udarima i do 140 km/h.

Zbog niskih temperatura prognostičari DHMZ-a su u sklopu Meteoalarma izdali narančasto upozorenje za područje Zagrebačke, Karlovačke, Primorsko-goranske i Istarske županije, gdje se očekuju iznadprosječno niske temperature zraka. Zdravstveni rizik moguć je kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika, upozorila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Građanima poručuju da slušaju i postupaju prema savjetima nadležnih službi.

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod, upozorava DUZS.

Kako se zaštititi od hladnoće

Kako bi se zaštitili od hladnoće preporučuje se: praćenje prognoze i upozorenja o niskim temperaturama te izbjegavanje izlaska iz grijanog prostora ako to nije prijeko potrebno, višeslojno odijevanje od materijala koji zadržavaju toplinu i ne propuštaju vjetar, nošenje kape, rukavica te šala kojim treba pokriti usta kako bi se spriječilo direktno udisanje hladnog zraka. Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporučuje se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

Moguće su poledice zbog niskih temperatura pa budite oprezni zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ili leda na cestama i pločnicima. Pripazite pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama, poručuju iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara