FOTO Gradski vrt u Novom Zagrebu pretvoren u divlje smetlište

FOTO Gradski vrt u Novom Zagrebu pretvoren u divlje smetlište
Foto: čitatelj Indexa

GRADSKI urbani vrt u novozagrebačkom naselju Sopot, koji je u sklopu akcije 'Gradski urbani vrtovi' uredio Grad Zagreb prije sedam godina, danas pruža užasavajuću sliku smetlišta, o čemu svjedoče fotografije čitatelja Indexa.

"Nekoliko puta tjedno prolazim pored ograde Gradskih vrtova na križanju Ulica Nikole Andrića i Savske poljane u Novom Zagrebu, točno preko puta zgrade Mamutice, i već skoro godinu dana tu zatječem užas - smeće, korov, granje, auto gume... To sve tako stoji godinu dana i svaki put kada tamo prođem, nadam se da je netko to ipak odvezao, no situacija se nije mijenjala godinu dana", ističe čitatelj Indexa.

Održavanje ovog Gradskog vrta, očito, ne funkcionira.

Veće smeće se ne odvozi

"Zelene kante se ponekad prazne, ali ostalo veće smeće se nikako ne odvozi", javlja čitatelj Indexa i pita se tko je zadužen za brigu o smeću i otpadnom materijalu iz Gradskih vrtova. 

Što se tiče nadzora Gradskih vrtova, na službenoj stranici Grada Zagreba moguće je pronaći informaciju objavljenu u travnju 2017. u kojoj stoji: "Obzirom da se naši gradski vrtovi nalaze u urbanom okruženju, konstantno su ugroženi trajnim ili povremenim onečišćenjima iz različitih izvora (promet, industrija, odlaganje otpada ili rukovanje opasnim tvarima kao i incidentne situacije), uspostavljen je program motrenja i redovitog izvještavanja o stanju tla i vode, unosu onečišćenja i zdravstvenoj ispravnosti poljoprivrednih proizvoda."

Mnoštvo štakora

Tijekom ljeta u Gradskom vrtu u Sopotu bilo je mnoštvo komaraca i štakora, navodi naš čitatelj i pita: "Što se treba dogoditi da netko u ovoj državi počne raditi svoj posao?"

U sklopu projekta Grad Zagreb je u rujnu 2013. godine na nekoliko lokacija omogućio da na 420 obradivih parcela Zagrepčani imaju svoje vrtove na kojima mogu proizvoditi hranu za osobne potrebe.

U travnju 2014. Milan Bandić je najavio da će na području grada biti više od 2500 vrtova do konca godine.

Bandić: Mjesto druženja i mjesto ljubavi

Otvarajući Gradski vrt u Sopotu, gradonačelnik Bandić je najavio kako će zajednički dijelovi urbanih vrtova biti namijenjeni za odmor, ali i druženje. 

"Mjesto susreta, mjesto druženja i mjesto ljubavi. Pa, puno se tu ljubavi dogodi. Možda i kod mene padne još koja ljubav, nikad se ne zna na vrtu. Ili simpatija. Ja ne smijem o ljubavi govoriti, ali mogu o simpatiji", izjavio je tom prilikom Bandić.

Uredu gradonačelnika poslali smo upit o tome tko je zadužen za odvoz otpadnog materijala iz Gradskih vrtova. Odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara