FOTO Kip bana Jelačića u centru Zagreba zatrpan smećem

FOTO Kip bana Jelačića u centru Zagreba zatrpan smećem
Foto: HRT

NA ZAGREBAČKOM Trgu bana Josipa Jelačića u subotu je snimljen nesvakidašnji prizor. Naime, na fotografiji se vidi kip bana Jelačića koji je okružen hrpom smeća.

Fotografija je snimljena za vrijeme održavanja ZeGeVeGe festivala pa je HRT kontaktirao njih i Grad Zagreb. Iz Grada su poručili kako je otpad odvezen u kasnim noćnim satima te zbrinut na pravilan način.

Iz zagrebačke Čistoće poručuju da je organizator obvezan održavati čistoću na površini koju koristi te kako u roku od dva sata nakon isteka odobrenog vremena mora ukloniti naprave koje su koristili te korištenu površinu dovesti u stanje kakvo je bilo prije održavanja manifestacije.

Tako, dakle, organizator prije održavanja manifestacije sa Zagrebačkim holdingom mora dogovoriti prikupljanje miješanog komunalnog te ostalih vrsta otpada i čišćenje korištene javne površine.

Kako se smeće našlo na Trgu?

Stoga se, pak, postavlja pitanje kako se smeće našlo na glavnom zagrebačkom trgu i oko kipa bana Jelačića. Koordinatorica festivala Katja Matovina napomenula je da otpad nije bio u dodiru s kipom bana Jelačića ni njegovim podnožjem te kako su se ispod kipa nalazili kontejneri.

"Za vrijeme festivala je sve funkcioniralo dosta dobro i bilo je dovoljno kontejnera i kanti. Na kraju festivala, kada su izlagači otišli i kada je cijeli Trg očišćen, sav dodatni otpad je odjednom pristigao pred kontejnere u kojima više nije bilo mjesta. Djelatnici Čistoće došli su brzo i u roku te krenuli u raščišćavanje. Vjerujemo da su svi svjesni da se na kraju bilo kojeg događanja stvori otpad veći nego za vrijeme trajanja događanja", poručila je za HRT.

Poručila je da će na temelju ovogodišnjeg iskustva pokušati u suradnji s Čistoćom druge godine dodatno povećati broj kontejnera i pronaći prikladnije mjesto za njih.

"Naime, kako nam je cilj da se što više otpada razvrstava, nastojali smo da kontejneri i kante budu što dostupniji, a opet da ih ne bude previše kako ne bi narušavali izgled festivala i smetali građanima. Koristimo i ovu priliku da naglasimo važnost odvajanja otpada. Unatoč stalnom apeliranju i svom našem trudu, dosta otpada je završilo nerazvrstano, a bilo je i slučajeva bacanja običnog otpada u kante za staklo, plastiku i papir", kaže Matovina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara