FOTO Na Krku se nasukala uginula glavata želva. Saznali smo što se dogodilo

FOTO Na Krku se nasukala uginula glavata želva. Saznali smo što se dogodilo
Foto: Sonja Belić

STANOVNICI naselja Šila na otoku Krku primijetili su 6. prosinca ogromnu nasukanu kornjaču. Odmah su kontaktirali veterinarski centar u Crikvenici iz kojeg je dvoje djelatnika krenulo vidjeti što se dogodilo sa zaštićenom životinjom, glavatom želvom.

Razgovarali smo sa Sonjom Belić, veterinarskom tehničarkom i djelatnicom veterinarskog centra u Crikvenici koja je odgovorila na dojavu.

Prije nego što nam opišete što se točno dogodilo, možete nam reći je li kornjača preživjela?

Na žalost, ovdje se nije radilo o spašavanju. Kornjača je već bila uginula, zato se njezino tijelo i nasukalo. Na Facebooku smo objavili tekst i slike o tom događaju kako bismo osvijestili građane koliko je važna zaštita okoliša.

Znate li zbog čega je uginula?

Na kornjači se vidjelo da je bila stara, vjerojatno je bila starija od 50 godina. Bila je teška 49 kilograma. Kolega koji se razumije u tu vrstu rekao je da se vjerojatno zapetljala u ribarsku mrežu. Naime, u većini slučajeva tako kod nas ugibaju glavate želve – zapetljaju se u mrežu ili pojedu plastični otpad koji se pogotovo nagomila nakon završetka turističke sezone.

No, točno ćemo znati što se dogodilo nakon što je pregledaju stručnjaci.

Koliko su česte glavate želve na našem sjevernom Jadranu? Mnogi ni ne znaju da ih ima kod nas jer ih nikada nisu vidjeli.

Glavata želva je vrsta morske kornjače, odnosno gmaza koji jedini naseljava Sredozemno i Jadransko more. Teško ih primjećujemo jer prebivaju u dubljim dijelovima mora koji su udaljeniji od obale. Njih se ne smije loviti jer su zaštićene. Tako da je i bolje da ih previše ne vidimo, sigurnije su na taj način.

Gdje ste je odvezli?

Na dojavu smo reagirali kolega i ja te dvoje komunalnih radnika iz Šila. Otpremili smo je u veterinarski zavod u Rijeci.

Glavate želve obično žive do nekih 60 godina. Zrelost dostižu u dobi od 15 do 30 godina.

Odrasle jedinke dostižu duljinu oklopa i do 110 cm i tjelesnu težinu do 135 kg. Glavate želve se gnijezde svake tri do četiri godine, po tri ili četiri puta u sezoni. Na obalu izlaze samo ženke radi polaganja jaja, dok mužjaci ostaju u moru cijeli život. Ime su dobile prema karakteristično velikoj glavi sa snažnim čeljusnim mišićima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara