FOTO Radnička fronta došla prekinuti predavanje pročetničkog povjesničara u Zagrebu

FOTO Radnička fronta došla prekinuti predavanje pročetničkog povjesničara u Zagrebu

Foto: Radnička fronta

I OVE godine na Kliofestu, festivalu povijesti u Zagrebu, trebao je sudjelovati kontroverzni srpski povjesničar Bojan Dimitrijević, svjedok u sudskom procesu rehabilitacije četničkog vojvode Draže Mihailovića i zagovornik rehabilitacije predsjednika kolaboracionističke vlade u okupiranoj Srbiji Milana Nedića, a koji je ove godine od ministra kulture Zlatka Hasanbegovića dobio čak tri potpore za svoje knjige u iznosu od 32 tisuće kuna.

> Hasanbegović financira srpskog povjesničara, predvodnika rehabilitacije Mihailovića i Nedića

Članovi Radničke fronte došli su danas u Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo i prekinuli predavanje pročetničkog "povjesničara" Bojana Dimitrijevića.

"No, kada smo stigli tamo vidjeli smo da osim nas nitko nije došao na tu tribinu. Dotični akteri su se onda jednostavno pokupili i otišli na kavu.

Na kraju ostaje pitanje kakvu to poruku šalje ministar Hasanbegović dodjelom financijskih sredstava od strane svojega ministarstva?

Svima su smanjena financijska sredstva osim crkvi i, kao što to ovdje vidimo, četnicima. Obnavljaju li se to možda neka stara savezništva?", stoji u objavi Radničke fronte na Facebooku.

Podsjetimo, kako je Index već pisao, kontroverzni srpski povjesničar Bojan Dimitrijević dobitnik je čak tri potpore Ministarstva kulture Zlatka Hasanbegovića. Naime, u potpori knjigama Ministarstva kulture za 2016. godinu Dimitrijević je dobio 12 tisuća kuna za knjigu "JNA u Hrvatskoj i Sloveniji", zajedno s Dinkom Predovićem dobitnik je 10 tisuća kuna za knjigu "Oklopne postrjebe savezničkih snaga na jugoistoku Europe u Drugom svjetskom ratu" te 10 tisuća kuna zajedno s Danijelom Frkom za "Pomorsko zrakoplovstvo na Jadranu 1918 - 1992.

Autor je monografije Draže Mihailovića te jedan od predvodnika rehabilitacije četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata.

"Đeneral Draža Mihailović bio je ministar vojni, načelnik Đeneralštaba Vojske Kraljevine Jugoslavije u toku Drugog svjetskog rata i lider pokreta otpora. Sasvim daleko od bilo čega što bi moglo da ga veže za fašizam", tvrdi Dimitrijevič koji se pojavio kao svjedok pred višim sudom u Beogradu u predmetu rehabilitacije Draže Mihailovića.

Dimitrijević je i predvodnik rehabilitacije Milana Nedića, srpskog premijera za vrijeme okupacije tijekom Drugog svjetskog rata, a zbog toga njegova je Demokratska stranka tražila Dimitrijevićevo isključenje.

Potpore ostvario preko Despota, ponosnog ustaše

Dimitrijević je ostvario potpore preko izdavača Despot Infinitus, suradnika Večernjeg lista Zvonimira Despota koji je u svojim kolumnama branio ministra kulture.

"S antikomunističkim stavovima Hasanbegovića se potpuno slažem te već godinama ponosno nosim epitet "ustaše"", napisao je Despot u svojoj kolumni u kojoj je protivnike Hasanbegovića nazvao  NGO mafija.

"Zaradite sami za kruh", poručio im je Despot u svojoj kolumni "Mentalni komunizam glavna prepreka za razvoj". Despot je ove godine dobio potpore od Ministarstva kulture i to u visini od 83 tisuće kuna za svoja izdanja. Prošle godine nije bio među dobitnicima.

Najnoviji hit ovog izdavača je "Ante Pavelić Doživljaji - kako sam osnovao Nezavisnu Državu Hrvatsku".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara