Foto - Na Sit se nasukao Marko Polo: Kapetan ispitan i poslan na alkotest

Foto - Na Sit se nasukao Marko Polo: Kapetan ispitan i poslan na alkotest

Tekst: I.Kri. / J.C.
Foto: Branislav Grgurović, Marija Mihić (Cropix)

JADROLINIJIN brod Marko Polo nasukao se na otočiću Situ noćas oko 2 sata. U tome trenutku je na njemu bilo 105 osoba i 18 vozila, ali nitko nije ozlijeđen, a nije došlo ni do onečišćenja mora.

Otočić Sit nalazi se na granici zadarskog i šibenskog arhipelaga. Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture doznaje se kako je na brodu u vrijeme nasukavanja bilo 64 članova posade i 41 putnik. Nitko od njih nije ozlijeđen, a niti more nije onečišćeno. Brod je plovio na liniji Rijeka-Split-Dubrovnik-Bari.

Marko Polo toliko je duboko "ušao" u kopno da je gotovo probio zid obližnje obiteljske kuće. Vlasnike kuće, obitelj Kovačev, usred noći probudio je zvuk nasukavanja i jako svjetlo s broda.

"Kapetan ili je zaspao ili je bio pijan"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po dojavi o nasukavanju na mjesto nesreće su isplovili brodovi Lučke kapetanije Šibenik i šibenske Pomorske policije te brodica Lučke kapetanije Zadar, ali i ronioci koji će utvrditi koliko je brod oštećen. Putnici su ovu noć proveli na Situ, a po njih je otišao katamaran Karolina. Naknadno će se utvrditi razlozi zbog kojih se Marko Polo nasukao na Situ.

Putnici koji su prevezeni u biogradsku luku uglavnom tvrde kako su spavali u trenutku kada se Marko Polo nasukao. Mariji Laus iz Kopra je čak bilo i zanimljivo, jer se tijekom noći sprijateljila sa ostalim putnicima, a posvjedočila je da je čak bilo i pjesme. Jedan od putnika iz Austrije ne može se načuditi da se takav trajekt može nasukati. "Nije mi jasno je li kapetan zaspao ili je bio pijan jer vrijeme nije bilo tako loše", rekao je putnik koji kaže kako vrlo često putuje brodovima, ali ovako nešto nikad nije doživio pa je šokiran da se trajekt kao što je Marko Polo uopće može nasukati, zbog čega je još sigurniji da je kriv kapetan Zdenko Radić.

Povjerenstvo Kalmetinog ministarstva istražuje uzroke nesreće

Brod je zasad nemoguće odsukati zbog jake bure koja će, prema vremenskoj prognozi, nastaviti puhati i tijekom dana. No, tegljači Gea i Delta već su počeli pripreme za odsukavanje kako bi ono bilo provedeno čim bude moguće. Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture također je poručeno kako je ministar Božidar Kalmeta osnovao povjerenstvo koje će istražiti uzroke nesreće.

Inspektori sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture jutros su obavili očevid kojim je utvrđeno da se brod pramčanim dijelom u dužini od oko 15-ak metara nasukao na obalu uslijed čega je more ušlo u unutrašnjost broda. U sklopu očevida su ispitani kapetan Zdravko Radić, te dežurni časnik i kormilar nad kojima je obavljen alkotest, kao i upravitelj stroja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara