FOTO Oko 150 uhljeba radni dan provelo na izletu: Jeli i pili na naš račun

FOTO Oko 150 uhljeba radni dan provelo na izletu: Jeli i pili na naš račun

Foto: Index

TRI puna autobusa djelatnika Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), koja iz proračuna godišnje troši preko 30 milijuna kuna, otišli su jutros na izlet u 125 kilometara udaljenu Pitomaču. Izlet je kako doznajemo, koštao 20.000 kuna.

Radni dan, državni su službenici, umjesto u zagrebačkim uredima radeći posao za kojeg su plaćeni novcem kojeg pune porezni obveznici, proveli ispijajući vino i masteći brk janjetinom na imanju Zlatni klas.Nakon toga su uživali jašući konje, vozeći se kočijom, a neki su se od zabave odlučili odmoriti u ležaljci.

Indexov novinar uputio se u Pitomaču gdje nije prošao nezapaženo, odmah ga je primijetio ravnatelj SAFU-u Tomislav Petric (na slici niže)."Ti si jedini kojeg ovdje ne poznajem", ustanovio je Petric, nakon čega je našem novinaru objasnio zašto radni dan provode na izletu."Izlet je plaćen novcem iz EU"

"Priključili su nam se i djelatnici Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, morali su se upoznati s našim djelatnicima iz Agencije budući da godinama rade i svakodnevno kontaktiraju. A naši djelatnici inače rade i vikendima tako da su zaslužili da se malo odmore. Mi radimo na milijunskim projektima, čak je novcem EU plaćen ovaj naš boravak na imanju", rekao je Petric, pokušavajući opravdati činjenicu da su radni dan proveli zabavljajući se u prirodi. A mi se pitamo kojim su to projektom aplicirali za sredstva iz EU fondova, a koja bi platila njihovo zabavljanje na imanju.

Djelatnike SAFU-a kao i par djelatnika Ministarstva došao je obići i ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Tomislav Tolušić, koji se nalazio u blizini.

Naime, Tolušić je prije toga bio na otvorenju Sportsko – rekreacijskog centra u Velikom Grđevcu, koji je financiran novcem iz EU fondova.

"Bio sam na službenom otvaranju kompleksa koji se nalazi 40-ak kilometara dalje i potom sam došao ovdje vidjeti kolege", kazao je Tolušić.U SAFU ostala samo djelatnica na centrali

A izlet kojeg je organizirao ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, počeo je jutros u 8 kad su se na parkiralištu iza Hitne u Heinzelovoj, sastali djelatnici SAFU-a, poneki noseći majice s logom agencije, te se potom ukrcali u autobuse koji su ih odvezli put Pitomače.Potom smo kontaktirali SAFU, međutim jedino tko je danas radio u ovoj državnoj agenciji očito je bila djelatnica na centrali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
""Dobar dan, jesam dobila SAFU?", "Jeste, izvolite".

"Molim Vas Ured za financije".

"Evo kolegica je trenutno službeno odsutna, pa ako joj možete poslati mail".

"Ništa, onda me spojite spojiti s Uredom za twinning".

"Oni su na žalost također službeno odsutni, evo ja predlažem da pošaljete mail".

"A dobro, dajte me spojite s Uredom ravnatelja".Otpočetka godine do danas ste radili za državu i razne agencije

"Samo malo. Ravnatelj je također službeno odsutan", eto tako je tekao razgovor, koji je samo dokazao ono što smo već znali, da je cijela agencija radni dan bila "službeno odsutna".

Inače, podaci iz Izvješća o radu za 2015. godinu pokazuju da je u SAFU do dana 31.12.2015. bilo zaposleno 172 ljudi.

"Agencijom se upravljalo organizacijski, kadrovski, financijski i informatički na racionalan i efikasan način.

Financijski plan Agencije nakon izmjena i dopuna tijekom 2015. godine, iznosio je 35.809.955 kn, a realiziran je u iznosu od 31.581.501 kn ili 88,19%", stoji u izvješću. A Index je o njihovom radu pisao još prije 7 godina.

Za kraj priče o izletu državnih službenika, ne zaboravimo podsjetiti kako je danas Dan porezne slobode.

Riječ je o danu u godini kad prestajete raditi za državu i njene institucije – one svima potrebne (školstvo, zdravstvo), ali i prekobrojne i upitne agencije, institute, ustanove i njihove subvencije, poticaje, potpore i naknade. Od danas počinjete raditi za sebe i svoju obitelj.

A do danas ste, otpočetka godine radili za gore navedene. Kako bi oni mogli otići na izlet. Radnim danom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara