FOTO Obišli smo tek otvoreni tunel Grič: Građani za Index otkrili što su nekad u njemu radili

FOTO Obišli smo tek otvoreni tunel Grič: Građani za Index otkrili što su nekad u njemu radili

Foto: Ante Delač/Index

NAKON što ga je jučer obišao gradonačelnik Milan Bandić, tunel Grič od danas je otvoren i za javnost. Znatiželjni građani i pokoji turist već su od jutra, otkad je tunel otvorio svoja vrata, krenuli vidjeti ono o čemu se jučer naveliko izvještavalo.

Glavni ulaz u tunel nalazi se u Mesničkoj odmah pored stuba koje vode na Gornji grad i Strossmayerovo šetalište, a trenutno su otvorena tek dva izlaza, jedan koji vodi prema Tomićevoj, a drugi s izlazom na art park ili ti poznatiji kao narkić parkić u Ilici. Postoji još i izlaz na Radićevu koji je do daljnjeg zatvoren.Na samom ulazu u tunel nalazi se čuvar koji usmjerava ljude, a posjetitelji od danas mogu doći svakog dana od 9 do 21 sat.

Iako će tunel tijekom noći biti zatvoren, mnogi s kojima smo razgovarali, skeptični su i pitaju se koliko će još dugo biti očuvan. Neki predviđaju da će ga vandali ubrzo pošarati grafitima, dok su neki izrazili sumnju da će se devastirati WC-i koji se nalaze jedan na izlazu prema Tomićevoj, a drugi prema art parku u Ilici.

Dok smo šetali kroz tunel koji je osvijetljen i u kojem svira lagana instrumentalna glazba, primijetili smo da na nekim dijelovima curi voda. Isto tako, nisu postavljeni ni putokazi koji bi usmjeravali, prvenstveno strance, kamo izlazi vode.Natpisi iz 2. Svjetskog rata

Ono što je interesantno je da su ostali natpisi još iz doba Drugog svjetskog rata kad je tunel i napravljen, a te su natpise u obnovi uspjeli djelomično restaurirati."Zabranjeno pljuvanje na pod", "Prepusti sjedalo starijem", "Ulaz i izlaz desnom stranom", "Opomeni onog tko se ne drži reda", samo su neki od natpisa koje smo uočili. Tunel je projektiran 1943., a otvoren 1945. godine i služio je kao sklonište.

Istom je poslužio i tijekom Domovinskog rata, iako je istovremeno korišten i kao mjesto za održavanje partija elektronske glazbe.Toga se prisjetio i jedan od posjetitelja kojeg smo sreli u šetnji s obitelji. Budući da živi u Radićevoj, na koju još uvijek izlaz nije otvoren, kazao nam je kako je već jučer došao jer je mislio da je tunel već otvoren.

No, pošto je bio zatvoren, jutros je među prvima ušao u njega.Rave party 1993.

"Sjećam se rave partija na kojem sam ovdje bio 1993. godine. Možda bi tunel mogao opet biti mjesto za takve partije. Tko zna. Vidjet ćemo", rekao nam je Tin.

Zanimljiva sjećanja vezana za ovaj tunel s nama je podijelio i Zagrepčanin Ivo Drvar.

"Čitao sam u medijima o ovom tunelu pa sam došao vidjeti. Sjećam se jednog događaja iz pedesetih godina prošlog stoljeća. Tad sam bio klinac, no ostalo mi je urezano u pamćenje da je ovdje u Mesničkoj, gdje je ulaz u tunel, unutra bio zatvoren medvjed. I to ne kao medvjed kojeg bi došli gledati kao u Zoološkom, već čisto onako. Bio je zatvoren medvjed iako ni danas ne znam zašto, niti kad su ga maknuli odavde. Iskreno nisam ni znao prije da je to tunel s izlazima na Ilicu", rekao nam je Ivo Drvar.

Upitali smo ga što misli da bi se trebalo napraviti s tunelom, rekao nam je da bi se svakako trebao održavati nekakav program unutar njega, no da ne zna koji. Međutim, dodao je kako bi ulaz u tunel trebao ostati besplatan za sve.

Isto smatra i Milan Stijak. I on tvrdi kako se barem zasad, ne bi trebao naplaćivati ulaz. Iako mu se tunel sviđa, pogotovo WC-i, koji su kaže, "štosni", primijetio je već nedostatke kao što je curenje vode. Kaže, kako bi se to trebalo nekako zaustaviti.Boje se vandala

"Mene jedino brine dokad će tunel ostati ovakav i koliko će on potrajati. Naime, kod nas je normalno da se sve odmah uništava i devastira. A prvo što će vandali napraviti je išarati ga grafitima. Kos nas se ne može bez toga", rekao je Stijak, koji se pak nada da bi se prostor tunela mogao dobro iskoristiti za održavanje izložbi.Zagrepčanka Vlasta u obilazak tunela povela je unuku Emu.

"Na godišnjem sam pa čuvam unuku i pošto sam jučer vidjela vijest o tunelu, došle smo ga vidjeti. Iskreno, nisam ni znala da se uređuje. Baš je ok. Tu bi se mogle organizirati razne izložbe, ali ne druge stvari, samo izložbe", zaključila je Vlasta.

Sašu, koji stanuje nedaleko od tunela, isto je privukla vijest o njegovom otvaranju.

"Moram reći da me izgled tunela ugodno iznenadio. Nisam nikad bio tu. Mislim da bi se ovdje mogli održavati i neke glazbene manifestacije jer je dobra akustika. Nedavno sam bio u Napulju i oni imaju nešto slično i naplaćuju to. Mogli bi tako i kod nas. Jedino čega se bojim su pametnjakovići koji šaraju grafite i zato je dobro da se tunel navečer zatvara", rekao je Saša.Turisti iz Grčke i Turske oduševljeni

Osim Zagrepčana, u tunelu smo sreli i dvojicu turista, Berka iz Turske i Georgea iz Grče. Dečkima je ovo drugi dan kako su u Zagrebu i sasvim su slučajno nabasali na ovaj tunel. Nakon što su čuli kad je tunel izgrađen, zaključili su kako bi se u njemu mogao napraviti Muzej vezan za Drugi svjetski rat.

"Definitivno bi se u njemu trebalo napraviti nešto povezano s poviješću tog rata, u svakom slučaju jako je interesantan i baš dobro da smo naletjeli ovdje", rekli su nam dečki.

A na izlazu iz tunela susreli smo administratora poznate Facebook stranice "Zakaj volim Zagreb" kako fotografira tunel.

"Dugo smo čekali da se ovaj tunel uredi i otvori. O tome se već stvarno dosta pričalo tako da sam sad došao vidjeti kako to izgleda budući da nikad ranije nisam bio ovdje", rekao je za Index Mladen Sokele."Karta bi trebala biti simboličnih 10 kuna"

Kazao je kako je i u Puli otvoren sličan tunel, a za ovaj zagrebački kaže kako bi se u njega mogle postaviti stare karte Zagreba, što bi posjetiteljima smatra, bilo jako interesantno. Ulaz bi dodaje, naplaćivao 10 kuna.

"To je više simbolično kako ovdje ne bi bio dar mar. Najvažnije je da se tunel održi u ovakvom stanju, a ne da kako to već obično kod nas biva, pa da se već za dvije godine potpuno devastira", zaključio je Sokele.

Već po prva dva sata od otvaranje, vidimo kako će interesa za tunelom itekako biti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara