Plenković se nakon susreta s papom oglasio o reviziji Vatikanskih ugovora

Plenković se nakon susreta s papom oglasio o reviziji Vatikanskih ugovora

Foto: FAH

PREMIJER Andrej Plenović kazao je danas kako je iskoristio svoj susret s papom Franjom da ga pozove u posjet Hrvatskoj jer bi to puno značilo hrvatskom narodu, kako je njegov dojam da će tog posjeta biti te da bi volio da on bude i u kontekstu kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca. Također, oglasio se i o reviziji Vatikanskih ugovora.

Revizija nije potrebna


Novinari su Plenkovića upitali je li potrebna revizija Vatikanskih ugovora, a on je odgovorio da revizija nije potrebna te da, što se tiče njega i njegove vlade, poštovat će se postojeće ugovore koji, kako je ocijenio, kvalitetno reguliraju odnose.

Zamoljen da komentira to što je znao bio na meti kritika dijela svećenika, Plenković je rekao da na to ne namjerava reagirati.

Rekao je da je došao u Vatikan kao čovjek, kao vjernik a sada i predsjednik vlade RH sa željom da unapređuje odnose. "Takav odnos imamo s Katoličkom Crkvom u Hrvatskoj, s Biskupskom konferencijom i zagrebačkim nadbiskupom Josipom Bozanićem", kazao je.

Po njegovim riječima taj dijalog je "kontinuiran, sustavan, pun povjerenja i suradnje". Međutim, naglasio je kako smatra da postoje veliki izazovi u društvu na kojima se mora raditi zajedničkim snagama, poput demografske revitalizacije društva.

"To je ono na čemu ću ustrajati. Postoje nekada situacije gdje imamo određenih kritičkih tonova, ali ja na to ne namjeravam reagirati", ustvrdio je.

Što se tiče povrata crkvene imovine, kazao je da su o tome razgovarali samo u kontekstu slučaja Dajle, ali da je to prvenstveno unutarnje crkveno pitanje te da se radi na rješavanju tog pitanja. Podsjetio da je prije otprilike mjesec i pol dana potpisan ugovor prema kojem se vila u Puli daje Pulskoj biskupiji.  "Politika moje vlade će biti da sve one brojne, zamršene, pravne probleme koji možda traju desetljećima pokušamo rješavati na učinkovitiji i na brži način".

Zadovoljstvo zbog audijencije

"Naravno da sam iskoristio ovu prigodu da Svetoga Oca pozovem u Hrvatsku. To bi puno značilo hrvatskom narodu, svima koji ga cijene, koji očekuju njegov posjet. Moj je dojam da će se to dogoditi, na njemu je da odabere trenutak koji bi bio najprimjereniji za takav posjet", rekao je premijer u izjavi za hrvatske novinare u Vatikanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je izrazio zadovoljstvo zbog današnje audijencije kod Svetog Oca te susreta s državnim tajnikom Pietrom Parolinom. Kazao je kako smatra da su se dotakli svega onoga što je važno u odnosima Svete Stolice i Hrvatske.

Plenković je rekao da su razgovarali i o postupku kanonizacije blaženoga kardinala Alojzija Stepinca.

"Moj je dojam da taj proces ide dobro, da ide u pravom smjeru. Volio bih kada bi se dogodilo da posjet pape Franje bude i u tom kontekstu."

Premijer Plenković u audijenciji kod Svetog Oca proveo je dvadesetak minuta u "tête-à-tête" razgovoru.Nakon razgovora, Sveti Otac je u audijenciju primio predsjednika vlade i njegovu obitelj, a potom su mu predstavljeni i ostali članovi hrvatskog izaslanstva.

Svetom Ocu predsjednik vlade Andrej Plenković darovao je brončani kip svetog Josipa s Isusom. Kip je djelo akademskog slikara Stipe Sikirice, a izradila ga je ljevaonica Ujević.

Papa Franjo je na spomendan svetoga Josipa, 19. ožujka 2013., služio prvu svetu misu svoga pontifikata, a taj mu je svetac posebno drag pa je njegovo spominjanje uveo u misni kanon. Osim toga, prije 330 godina, Hrvatski je sabor na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine, na poticaj zagrebačkog biskupa Martina Borkovića, jednoglasnom odlukom proglasio sv. Josipa nebeskim zaštitnikom Hrvatskog Kraljevstva, odnosno hrvatskog naroda.

U protokolu Hrvatskoga sabora iz tog vremena na latinskom jeziku je zapisano: "Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni branitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran".

Sveti Otac je predsjedniku vlade Republike Hrvatske darovao skulpturu maslinove grančice.

Po završetku susreta s papom i audijencije, predsjednik vlade Andrej Plenković sastao se s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom.

Nakon sastanka s državnim tajnikom Parolinom, predsjednik vlade obići će baziliku sv. Petra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara