FOTO Pogledajte kako izgledaju škole u Finskoj

FOTO Pogledajte kako izgledaju škole u Finskoj

LIDIJA Kralj, pomoćnica ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, posljednjih dana boravi u Finskoj. Finski stručnjaci koji su radili na implementaciji tamošnjeg kurikuluma, kako je Kralj kazala za Index, pomažu našim stručnjacima da u Hrvatskoj naprave istu stvar.

Kralj je tako posljednjih dana na Facebooku objavljivala fotografije iz raznih škola u Finskoj koje je posjetila. Osim fotografija, na Facebooku je objavila neke stvari iz finskog školskog sustava koje je, barem trenutno, u Hrvatskoj teško zamisliti.

"Ravnateljica finske škole ima 20 sati nastave u dva razreda, ostalo vrijeme je ravnateljica. Škola ima 120 učenika i 6 učitelja u 6 razreda. Fotke pogledajte sami", napisala je Kralj u jednoj od prvih objava.

"Možete posuditi papuče, tablet ili knjigu", piše Kralj u drugoj objavi.

U jednoj od sljedećih objava nalaze se fotografije učionice petog razreda. Na 69 učenika, piše Kralj, dolaze tri učitelja.

"Jedva sam našla jednu običnu ploču i kredu. Imaju i 'običnih' učionica", piše Kralj.

Objavila je i nekoliko fotografija iz jedne srednje škole.

"U SŠ učenicima posuđuju McBook Air za 100 eura godišnje. U OŠ imaju iPade i Chrombookove. Svaki učenik svoj (posuđen iz škole). Svaka škola ima nekoliko kompleta uređaja koji se koriste u školi. Vanjski servis brine o uređajima", piše Kralj.

Ovako izgleda jedna prirodoslovna učionica.

Učionica matematike - obavezna su dva projektora i barem četiri ploče, piše Kralj.

 A tu je i jedan detalj iz knjižnice.

"Karhunamaki škola, 236 učenika, 14 učitelja, 3 asistenta. Ravnatelj je 15 sati u nastavi, tajnica radi 2 dana tjedno. Škola ima 4400 m2", opisuje Kralj jednu školu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara