FOTO Pogledajte trenutak kada je "Daruvarac" u lisicama prevezen u zatvor

FOTO Pogledajte trenutak kada je "Daruvarac" u lisicama prevezen u zatvor
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

DARKO KOVAČEVIĆ DARUVARAC (31) osuđen je danas na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno na pet godina bezuvjetnog zatvora.

Četiri i pol godine zatvora dobio je za napad, a deset mjeseci za prijetnju. Ukupno je to jedinstvena kazna na pet godina bezuvjetnog zatvora.

Odmah nakon izricanja presude prevezen je u zatvor na izdržavanje kazne.

 

Presudu mu je pročitala sutkinja MItra Meštrović.

"U ime Republike Hrvatske danas objavljujem i donosim sljedeću presudu vezanu za okrivljenoga Darka Kovačevića.

Proglašavam ga krivim što je dana 28. svibnja 2018. godine u Zadru, u caffe baru Chill Out, oštećenici Loreni Gurlici s kojom je bio povremenoj vezi u cilju da je ustraši, jer je u navedeni caffe bar donio ručnu bombu, zaprijetio riječima: "Ako me prijaviš policiji, 20 godina ću biti u zatvoru, ali kada izađem ubit ću tebe i tvoju obitelj", a što je kod oštećene izazvalo strah za sebe i obitelj.

Dana 13. lipnja 2018. godine oko 21 sat, kad je oštećena došla u isti caffe bar, bez povoda ju je udario glavom u potiljak. Zatim je za njom otišao u WC optuživši je da ga vara, opalio joj je dvije do tri triske, a potom je u namjeri da je teško ozlijedi počeo udarati šakama po glavi. Kad je u WC ušao Ante Kokić i rekao: "Nemoj je toliko tući, ubit ćeš je", istom je odgovorio "To i želim".

U jednom trenutku Lorena je pobjegla u drugi WC. Ponovo je ušao za njom i ponovo je počeo tući šakama u glavu, a u jednom trenutku je uhvatio za glavu i s njom dva, tri puta udario u umivaonik, zbog čega je oštećenica Lorena pobjegla u unutrašnjost caffe bara, gdje ju je okrivljenik bez povoda i uz prisutnost drugih osoba hvatao za kosu, bacao na pod, a potom je i udarao otvorenim dlanovima i zatvorenim šakama te nogama u tijelo i glavu, uslijed čega je oštećenica Lorena Gurlica zadobila teške tjelesne ozlijede.

Što se tiče djela i kazni, kazne su sljedeće: za tešku tjelesnu ozljedu kazna vam je ukupno četiri godine i šest mjeseci, a za prijetnju šest mjeseci. Ukupno pet godina bezuvjetnog zatvora", rekla je sutkinja.

"Daruvarac" je presudu mirno saslušao. Kad je sutkinja pročitala gledao je u pod, a potom je sjeo na stolicu.

Tridesetjednogodišnji Darko Kovačević, zvani Daruvarac, koji je ljetos pretukao 18-godišnjakinju u zadarskom kafiću, bio je optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda 18-godišnjoj Zadranki, ali je pušten na slobodu 14. prosinca nakon što se njegovi branitelji nisu pojavili na ročištu na Općinskom sudu pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru.

Uz ispriku žrtvama nasilja, sutkinja je odgodila početak suđenja za 9. siječnja zbog izostanka njegova odvjetnika i roka u kojemu mu se novi odvjetnik, dodijeljen po službenoj dužnosti, mora pripremiti za taj slučaj.

Državni odvjetnik Igor Vulić zatražio je mjere opreza, privremeno oduzimanje osobne iskaznice i putovnice te zabranu prilaska žrtvama i napuštanja prebivališta.

O svemu se tada priopćenjem oglasio i Općinski sud u Zadru i naveo kronologiju događaja od uhićenja Darka Kovačevića kao i da je izvanraspravno vijeće donijelo odluku o mjerama opreza.

Zbog puštanja na slobodu okrivljenog nasilnika Darka Kovačevića, zvanog Daruvarac, prosvjedovala je Facebook grupa "Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce", iz Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a to su ocijenili sumrakom funkcioniranja pravosudnog sustava u Hrvatskoj, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u Zadru je razgovarao s predsjednicima zadarskih sudova i Državnog odvjetništva, nakon čega je izjavio da se na taj predmet nije moglo utjecati, ali će im to iskustvo poslužiti da zakonskim izmjenama unaprijede pravni okvir kako se u budućnosti to ne bi događalo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara