FOTO Potonuli brod razbio cijev, mjestu na Braču prijeti ekološka katastrofa

FOTO Potonuli brod razbio cijev, mjestu na Braču prijeti ekološka katastrofa
Foto: Martin Čundrić, Morski.hr

DRVENI brod Marko Polo potonuo je 10. veljače 2015. godine. Potonućem, svom težinom je nalegao na cijev glavnog kolektora koji je počeo puštati i sada malenom mjestu Povlja na Braču prijeti ekološka katastrofa, javlja Morski.hr.

Povaljski općinski vijećnik Tonči Zlatar obratio se javnosti za pomoć jer, kako kaže "sva nastojanja lokalne vlasti da se riješi problem broda nisu urodila plodom". Tvrdi da je brod potonuo zbog nebrige, a prije toga je dvije godine propuštao u more i cijelo vrijeme su radile pumpe za more. Svoj dramatični apel objavio je na svom Facebook profilu:

"Brod je pred raspadom i prevrtanjem. Po lošem vremenu postoji mogućnost da se dijelovi odlome i porazbijaju brodove u vali. Sam brod naliježe na rezervnu cijev kolektora koju je zgnječio i razbio. U slučaju greške glavnog kolektora prijeti ekološka katastrofa.

Znam da smo malo mjesto, ekonomski i politički nebitni ali molim institucije koje su nadležne za to da odrade svoj posao", napisao je Zlatar.

Pojašnjava da se na fotografijama jasno vidi cijev kolektora i rasuta kabina broda. Ronioci su prije dvije godine kazali da je oslonjen samo provom i krmom te da je istrunuo po boku u dužini nekoliko metara. Rekli su i da ima dosta razbijenih prozora, a da su rubovi stakla oštri. Nije to atrakcija nego opasnost, pojašnjava Zlatar.

"Ni jedna služba nije odradila svoj posao, osim donekle općine. Ne želimo politički rat, već samo rješenje problema. S lučkim kapetanom Davorom Vidanom i direktorom Lučke uprave Domagojem Marojevićem razgovarali smo prije godinu dana ja i načelnik. Prije mene je čak tu bio i tadašnji ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je preko Pogleda u plavo sudjelovao u čišćenju podmorja u Povljima. Najavio je skoro vađenje broda. Ali to je bilo još prije 4 godine", zaključuje Tonči Zlatar.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara