FOTO Premještanje migranata iz Vučjaka ipak počinje sutra

FOTO Premještanje migranata iz Vučjaka ipak počinje sutra
Foto: Robert Anić/PIXSELL

NAKON što je odgođeno prebacivanje migranta iz kampa Vučjak koje je bilo planirano za danas, migrante će sutra početi prebacivati u vojarnu Blažuj kod Sarajeva. Još nije poznato kada će početi prebacivanje, a donesena je odluka o tome da će kamp Vučjak nakon odlaska migranata biti potpuno saniran. 

Oko samog kampa raspoređeni su policija i djelatnici Crvenog križa. U kampu je manje migranata nego inače jer su se sinoć neki od njih pokušavali prebaciti preko granice. Policija ih pronalazi po gradu i okolici i vraća u kamp, javljaju reporteri Nove TV s terena.

Policija i dalje dovodi migrante u kamp Vučjak

Policija Unsko-sanske županije i danas je nastavila dovoditi migrante u improvizirani migrantski kamp Vučjak kod Bihaća unatoč najavama da će kamp ovog tjedna biti rasformiran kao potpuno neprikladan za smještaj migranata, izvijestili su ranije danas lokalni mediji.

Policajci su u prijepodnevnim satima u Vučjak prebacili skupinu migranata koja je do tada boravila u ruševinama nekadašnje tvornice Krajina-metal u Bihaću.

Procjena je kako u Vučjaku trenutačno boravi do 600 ilegalnih migranata. Potkraj prošlog tjedna ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i predsjednik županijske vlade Mustafa Ružnić postigli su dogovor po kojemu će taj kamp biti zatvoren, a sve osobe koje u njemu borave prebačene u druge kampove, poput Bire i Mirala, u kojima postoje elementarni uvjeti za boravak u zimskom razdoblju, ili u novi prihvatni centar u mjestu Blažuj kod Sarajeva, koji još uvijek nije osposobljen.

Voditelj ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Peter Van der Auweraert, čiji suradnici vode migrantske kampove, kazao je za televiziju N1 kako još nema službene potvrde kako i kada će se provesti dogovor Mektića i Ružnića.

"O tome još nemam službenu informaciju", kazao je Van der Auweraert.

IOM neće sudjelovati u premještanju migranata, a to bi prema postignutom dogovoru trebala učiniti policija.

Dodatni problem u provedbi dogovora je to što mještani Blažuja negoduju zbog najavljenog otvaranja migrantskog centra u njihovom susjedstvu.

Najavili su kako će poduzeti sve korake da bi to spriječili, uključujući blokadu pristupa nekadašnjoj vojarni, koja bi ubuduće trebala biti privremeni dom za oko 350 migranata.

Tu je vojarnu za smještaj migranata vlastima na državnoj razini ustupila vlada Federacije BiH, kao i napuštenu vojarnu u mjestu Ljubače kod Tuzle, gdje se također pobunilo lokalno stanovništvo.

Naknadno se ispostavilo kako je vojarna u Ljubačama već izdana pod zakup jednom uzgajivaču divljači, a okolica je minski sumnjiva površina pa se odustalo od planova da se ondje uspostavi migrantski kamp.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara