FOTO Putin predstavio moćnu nuklearnu podmornicu. Može uništiti sve oko sebe

FOTO Putin predstavio moćnu nuklearnu podmornicu. Može uništiti sve oko sebe
Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

PUTIN je u utorak, 23. travnja, svečano predstavio prvu podmornicu na nuklearni pogon koja navodno može nositi podvodni bespilotni Posejdon, izuzetno moćno oružje, javlja The Diplomat.

Podmornica Projekt 09852, odnosno KC-139 Belgorod predstavljena je na brodogradilištu Sevmaš koje se nalazi u Severodvinsku na sjeveru Rusije. Navodno se radi o prvoj podmornici na nuklearni pogon sposobnoj nositi autonomno podvodno vozilo Posejdon (UUV ili AUV), odnosno nuklearni autonomni torpedo.

Radioaktivni tsunami

Već se prije po medijima upozoravalo na razornu moć ove Putinove podmornice. Tako je početkom ožujka Business Insider naveo kako će Belgorod moći nositi nuklearne bojeve glave od 100 megatona.

Druge zemlje svijeta također imaju podmornice koje mogu ispaliti nuklearne projektile, no stručnjaci smatraju kako Posejdon predstavlja posebnu opasnost jer može uništiti skoro sav život na zemlji. Naime, većina nuklearnog oružja ima za cilj minimizirati radioaktivne posljedice i samo uništiti vojne ciljeve, dok ruski Posejdon funkcionira upravo suprotno. 

Vojni stručnjaci smatraju kako se radi možda o najjačoj bojevoj glavi do sada. Dizajnirana je da stvara radioaktivni tsunami kada dođe u izravan kontakt s vodom i širi smrtonosno zračenje na području kopna i mora koje se proteže na više stotina tisuća kilometara, čineći ih nenastanjivim desetljećima.

Ukratko, piše Business Insider, dok većina nuklearnog oružja može razoriti grad, ruski Posejdon mogao bi uništiti kontinent.

Podmornica ima svoju manju podmornicu 

Belgorod bi se trebao pridružiti ruskoj mornarici 2020., a utemeljen je na podmornicama tipa Oskar. Imat će dodatnu ronilačku podmornicu za posebne misije. Očekuje se da će se koristiti na Arktiku gdje će skrovito moći postavljati mrežu podvodnih sonara.

Rusija nije službeno potvrdila da će nova podmornica imati Posejdon UUV, no prema 
izvoru iz ruske vojne industrije, podmornica Belgorod moći će nositi između šest i osam takvih torpeda. 

"Očekuje se da će se dvije podmornice koje nose Posejdon pridružiti Sjevernoj floti, a druge dvije Ruskoj pacifičkoj floti", izjavili su u siječnju iz ruske vojne industrije za TASS. "Svaka podmornica nosit će najviše osam bespilotnih torpeda.“

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara