FOTO Vjerniku pozlilo na misi u Poreču na kojoj je bila i Kolinda

FOTO Vjerniku pozlilo na misi u Poreču na kojoj je bila i Kolinda

Foto: Pixsell/Dusko Marusic

MISNIM slavljem u porečkoj Eufrazijevoj bazilici, Porečka biskupija proslavila je svetkovinu svog zaštitnika sv. Maura te 70. obljetnicu uspostave Pazinske apostolske administrature i 40. obljetnicu ujedinjenja Crkve u Istri, a na misi je bila i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović te drugi uzvanici.

Tijekom mise intervenirala je ekipa hitne medicinske pomoći kako bi pomogla vjerniku koji se nije dobro osjećao.Prvi porečki biskup


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svečano misno slavlje u porečkoj prvostolnici predvodio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, u suslavlju s biskupima i svećenicima, a nazočni su bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Anton Kliman, izaslanica predsjednika hrvatske vlade Monika Udovičić, istarski župan Valter Flego te porečki gradonačelnik Loris Peršurić sa suradnicima.

Govoreći o zaštitniku grada Poreča, mons. Želimir Puljić podsjetio je kako je sv. Mauro bio svetac i prvi porečki biskup i biskup Istarske biskupije koji je umro mučeničkom smrću u kasnom trećem stoljeću. Inače, Katolička crkva postojala je u Istri od vremena prvih kršćanskih mučenika, a upravo se u Eufrazijevoj bazilici čuvaju relikvije svetog Maura, zaštitnika grada. Nalaze se u zavjetnoj kapeli, a sv. Mauro prikazan je na mozaiku bazilike s mučeničkom krunom u ruci. Nakon mise održana je procesija ulicama grada Poreča s relikvijama sv. Maura.

Nagrada učiteljici

Inače, u Poreču je u sklopu obilježavanja sv. Maura uručena istoimena nagrada koja se tradicionalno dodjeljuje u čast gradskog zaštitnika, a koju je ove godine dobila Vilma Pulin Sirotich, učiteljica u porečkoj Talijanskoj osnovnoj školi Bernardo Parentin, za svoj 30-godišnji predani rad u zajednici. Nagrada koju je dobila Pulin Sirotich je autorsko likovno djelo odnosno skulptura s likom Sv. Maura koju je izradila Melanija Krajina.

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić istaknuo je da je Pulin Sirotich svojim radom ostavila trajan i neizbrisiv trag među brojnim generacijama djece koje je podučila i još podučava.

Čestitkama se pridružio i porečko-pulski biskup mons. Dražen Kutleša koji je kazao da svatko na svoj način, u sredini u kojoj živi i radi, u duhu mučenika Sv. Maura treba biti primjer svojim sugrađanima.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Poreč misa, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Poreč misa.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara