FOTO Vjerniku pozlilo na misi u Poreču na kojoj je bila i Kolinda

FOTO Vjerniku pozlilo na misi u Poreču na kojoj je bila i Kolinda

Foto: Pixsell/Dusko Marusic

MISNIM slavljem u porečkoj Eufrazijevoj bazilici, Porečka biskupija proslavila je svetkovinu svog zaštitnika sv. Maura te 70. obljetnicu uspostave Pazinske apostolske administrature i 40. obljetnicu ujedinjenja Crkve u Istri, a na misi je bila i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović te drugi uzvanici.

Tijekom mise intervenirala je ekipa hitne medicinske pomoći kako bi pomogla vjerniku koji se nije dobro osjećao.Prvi porečki biskup


Svečano misno slavlje u porečkoj prvostolnici predvodio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, u suslavlju s biskupima i svećenicima, a nazočni su bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Anton Kliman, izaslanica predsjednika hrvatske vlade Monika Udovičić, istarski župan Valter Flego te porečki gradonačelnik Loris Peršurić sa suradnicima.

Govoreći o zaštitniku grada Poreča, mons. Želimir Puljić podsjetio je kako je sv. Mauro bio svetac i prvi porečki biskup i biskup Istarske biskupije koji je umro mučeničkom smrću u kasnom trećem stoljeću. Inače, Katolička crkva postojala je u Istri od vremena prvih kršćanskih mučenika, a upravo se u Eufrazijevoj bazilici čuvaju relikvije svetog Maura, zaštitnika grada. Nalaze se u zavjetnoj kapeli, a sv. Mauro prikazan je na mozaiku bazilike s mučeničkom krunom u ruci. Nakon mise održana je procesija ulicama grada Poreča s relikvijama sv. Maura.

Nagrada učiteljici

Inače, u Poreču je u sklopu obilježavanja sv. Maura uručena istoimena nagrada koja se tradicionalno dodjeljuje u čast gradskog zaštitnika, a koju je ove godine dobila Vilma Pulin Sirotich, učiteljica u porečkoj Talijanskoj osnovnoj školi Bernardo Parentin, za svoj 30-godišnji predani rad u zajednici. Nagrada koju je dobila Pulin Sirotich je autorsko likovno djelo odnosno skulptura s likom Sv. Maura koju je izradila Melanija Krajina.

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić istaknuo je da je Pulin Sirotich svojim radom ostavila trajan i neizbrisiv trag među brojnim generacijama djece koje je podučila i još podučava.

Čestitkama se pridružio i porečko-pulski biskup mons. Dražen Kutleša koji je kazao da svatko na svoj način, u sredini u kojoj živi i radi, u duhu mučenika Sv. Maura treba biti primjer svojim sugrađanima.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Poreč misa, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Poreč misa.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara