FOTO Znanstvenici uzgojili pletivo od ljudske kože kojim mogu šivati tijela

FOTO Znanstvenici uzgojili pletivo od ljudske kože kojim mogu šivati tijela
Foto: 123rf (nije fotografija događaja u članku)

ZNANSTVENICI su iz stanica ljudske kože uzgojili pletivo koje bi se moglo koristiti za izradu implantabilnog "ljudskog tekstila" s kojim bi se mogli popravljati oštećeni organi.

"Pomoću tih niti možemo šivati ​​vrećice, izrađivati ​​cijevi, ventile i membrane", rekao je bioinženjer Nicholas L'Heureux s Francuskog nacionalnog instituta za zdravstvena i medicinska istraživanja u Bordeauxu.

Sadašnji materijali znaju izazvati reakciju

Sadašnji sintetički materijali kojima se šivaju oštećena tkiva znaju pokrenuti imunološku reakciju i pritom uzrokovati upalu zbog koje se produljuje proces zacjeljivanja. Kirurzi stoga znaju koristiti razgradive materijale, ali oni onda nisu prikladni za složenije rekonstrukcije jer se prebrzo raspadaju, piše New Scientist.

Pletivo od ljudskih stanica kože ne bi trebalo pokrenuti imunološku reakciju. L'Heureux i njegovi kolege izrezali su listove uzgojenog staničnog materijala na vrpce i onda ih uvili u niti. Zatim su ih spleli kako bi dobili pletivo različite mehaničke čvrstoće koje se može osušiti i pohraniti.

Šivali rane i spajali arterije

Kako bi pokazali kakav sve potencijal ima ovo stanično pletivo, znanstvenici su uspješno spojili pojedinačne niti s različitim stanicama krvnih žila. Koristili su taj materijal i kako bi zašili ranu na štakoru koja je zacijelila nakon 14 dana.

Kasnije su upotrijebili posebno dizajniran tkalački stroj kojim su izradili snažne, ali tanke tekstilne cijevi. Njih su spojili s arterijom ovce koja je nakon toga normalno funkcionirala i provodila krv.

Istraživanje naziva Human Textiles: a cell-synthesized yarn as a truly “bio” material for tissue engineering applications objavljeno je u časopisu Acta Biomaterialia.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara